Juncker: rohadt nehéz lesz kijönni a brit kormányfővel

Semmiképp nem lehet sikerre vinni az Egyesült Királyság uniós kilépését, de a kiválás folyamatát lehet jól menedzselni - jelentette ki Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnökének kabinetfőnöke a Politico brüsszeli hírportálnak adott szerdai interjújába
Szász Péter, 2017. május 3. szerda, 20:57
Fotó: Napi.hu

A brüsszeli testületet vezető Jean-Claude Juncker jobbkezének tartott német politikus "szomorú és sajnálatos" eseménynek nevezte a szigetország távozását.

Selmayr közölte, "lenyűgöző tárgyalónak" tartja Theresa May brit kormányfőt. Ez szerinte előnyös az uniós tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások szempontjából, mivel olyan erős tárgyalóra van szükség London részéről, aki mögé felsorakozhat az egész nemzet.

Nem fogják hagyni, hogy a brexit éveken át lekösse az Európai Bizottság figyelmét. Juncker hetente maximum fél órát fog a kérdéssel foglalkozni - mondta az MTI szerint.

Jean-Claude Juncker "kemény nőnek" nevezte Theresa May-t, miután a brit kormányfő kedden kijelentette, a bizottság elnökének "rohadt nehéz lesz kijönnie vele". Azt is elmondta ugyanakkor, hogy "rendkívül tiszteli és kedveli a brit miniszterelnököt".

Juncker emellett David Davis, a brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter kijelentésére is reagált, miszerint abban az esetben, ha egyszerűen "kisétálnak" a tárgyalásokról, nem kellene fizetniük semennyit az EU-val szemben fennmaradó pénzügyi kötelezettségeik után.

"Mindig az volt a tapasztalatom a politikában, hogy azoknak, akik kisétálnak, végül vissza kell jönniük" - mondta Juncker.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba.7272, 2017.05.06 15:01

Igen, az angolok kilépnek, és nehéz, hosszú csörte lesz a Brexit. Ez nagyon cseszi Juncker csőrét, hogy valaki nemet mer nekik mondani. Egy másik cikkből idézve, Juncker már nem is akar angolul beszélni:
""Most az angol és a francia között hezitálok, de úgy döntöttem, hogy franciául fogok beszélni, mivel az angol egyre inkább veszít a jelentőségéből Európában" ? szurkálódott az unióból kiválni készülő Nagy-Britanniával az Európai Bizottság elnöke egy nemzetközi konferencián.""
HÜLYEGYEREK! Ha az angolok ki is lépnek, attól még az angol világnyelv marad!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html