"Európa nem válik egységes állammá, nem is szabad, hogy egységes állammá váljon" - mondta Juncker, aki azt is leszögezte: "nem vagyunk nihilisták".

Felszólalásában úgy vélte, hogy a tagországok kormányai túl gyakran a kizárólagos nemzeti érdekeket részesítik előnyben, ez pedig megnyitja az utat a populizmus előtt, amely ellen fel kell lépni.

"A populizmus semmilyen problémát nem old meg. A populizmus problémákat okoz" - jelentette ki Jean-Claude Juncker.

Kell a közös hadsereg

Az Európai Unió nem engedheti meg magának, hogy a tagállamok katonai képességeitől függjön, a közös katonai erő megteremtésén kell dolgoznunk - hangsúlyozta szerdán Jean-Claude Juncker.

A strasbourgi plenáris ülésen felszólalva Juncker kijelentette, ennek a katonai erőnek a NATO-t kiegészítve kellene működnie. "A több európai védelem nem szabad, hogy kevesebb NATO-védelmet jelentsen."

A bizottság elnöke úgynevezett európai védelmi alap létrehozására tett javaslatot az év végéig a haditechnikai kutatási és fejlesztési tevékenység élénkítése céljából. "Létre kell hozni vagy meg kell újítani az európai védelmi ipart" - vélte, majd hozzátette, hogy számításaik szerint a katonai együttműködés hiánya évente mintegy 20-100 milliárd euróba kerül az uniónak.

Nem gond a Brexit

Nem veszélyezteti az Európai Unió létét, ha az Egyesült Királyság kilép a szervezetből - szögezte le a politikus. Sajnáljuk, de tiszteletben tartjuk a britek döntését, ez azonban nem veszélyezteti az Európai Unió létét" - mondta Juncker.

A bizottság elnöke felszólalásában ismételten az unióból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólította fel az Egyesült Királyságot. Mint mondta: véget kell vetni a bizonytalanságnak.

Folytatná a saját nevével fémjelzett programot

A Juncker-tervnek is nevezett európai beruházási program élettartamának és tőkeerejének megduplázására tesz javaslatot az Európai Bizottság - jelentette be az Európai Bizottság elnöke. A bizottság elnöke sikeresnek ítélte a 315 milliárd eurós európai beruházásösztönző intézkedéscsomagot. Elmondta, hogy a beruházásokat megvalósító Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) létrehozása óta eltelt időben, annak keretében több mint 200 ezer kis- és közepes vállalkozás (kkv) kapott kölcsönt.

A kiterjesztett program keretében a bizottság tervei szerint 2020-ig összesen legalább 500 milliárd eurót tudnak majd mozgósítani, 2022-ig pedig 630 milliárd eurót - tudatta.

"Természetesen, ha a tagállamok többet adnak bele, akkor még gyorsabban elérhetjük ezeket a számokat" - mondta Juncker, hangsúlyozva, hogy kedvező beruházási klímát szeretnénk létrehozni Európában.