Moszkva emelte a tétet az ukrán-orosz gázvitában - jelentette a Financial Times (FT). Alekszander Novak, a moszkvai kormány energiaügyi minisztere bejelentette, hogy az állami tulajdonban lévő Gazprom gázmonopólium júniustól csak abban az esetben folytatja a szállításokat, hogy a vevő egy hónapra előre kifizeti a tervezett szállítandó mennyiség árát.

Vlagyimir Putyin államfő az EU vezetőinek irt levelében korábban már jelezte, hogy az előrefizetés bevezetését tervezik, ami gondokat okozhat az európai gázszállításokban is. Ukrajna korábban az orosz gázcsap elzárásakor a területén áthaladó tranzitból pótolta kieső importját. Úgy tűnik, hogy Moszkva most ezt a fenyegetést élesítette be. A Gazprom május 16-án fogja benyújtani a júniusi számlát, aminek kiegyenlítését május végégig várja.

Ukrajna áprilisban visszautasította azt az egyoldalú orosz döntést, amellyel az első negyedévben alkalmazott ezer köbméterenként 268,50 dollárról április 1-jétől 485,50 dollárra emelték a gáz árát. Novak ugyanakkor azzal érvel, hogy Kijev már összesen 3,5 milliárd dollárral tartozik a korábbi orosz gázszállításokért, és Moszkva nem hajlandó tovább finanszírozni az ukrán gazdaságot. Az kijevi kormány nem hajlandó előre fizetni.

Olekszandr Todijcsuk, a Naftogaz, az ukrán állami gázimportőr elnökhelyettese azt mondta az FT-nek, hogy igen nagy a veszélye a gázszállítások leállásának, ami az európai tranzitot is érintheti. A Naftogaz választott bírósági eljárást kezdeményezett az árvita rendezésére, Moszkva, Kijev és Brüsszel több tárgyalást is tartott az elmúlt hetekben a helyzet rendezése érdekében. Arszenyij Jatszenjuk ideiglenes ukrán miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy kormánya kész tíz napon belül fizetni, ha a Gazprom korrekt árat kér a gázért.