A jelen pillanatban nekem június tűnik úgy, mint a legelőnyösebb lehetőség a kamatok emeléséhez - fogalmazott a Richmond Fed elnöke. Új makrogazdasági mutatók tükrében mindez még persze változhat, de ahhoz nagyon meglepő adatokra lenne szükség - tette hozzá. Jeffrey Lacker az idén szavazati joggal rendelkező tagként vesz részt az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) ülésein.

"A gazdaság egészen nyilvánvalóan az egy évvel ezelőttinél gyorsabb ütemben és fenntartható módon növekszik" - fogalmazott a Richmond Fed elnöke. "Egy gyorsabb ütemben növekvő gazdaságnak magasabb reálkamatokra van szüksége és számos makrogazdasági mutató is arra utal, hogy ez az igény meg is van" - mondta.

A Fed 2008 óta gazdaságélénkítési céllal zéró-közeli kamatpolitikát folytat, melynek eredményeképpen növekedett a foglalkoztatottak száma és csökkent a munkanélküliségi ráta. A Fed illetékesei több alkalommal is jelezték, hogy valamikor az év közepén kezdenék meg a monetáris politika szigorítását a kamatok emelésével annak ellenére is, hogy az infláció alakulása makacsul elmarad a kitűzött céltól.

A lehető legmagasabb foglalkoztatás biztosítására és az árstabilitás garantálására szóló mandátumuk értelmében a Fed döntéshozóinak az egyre javuló foglalkoztatási helyzet tükrében kell értékelniük a világpiaci olajárak csökkenése miatt makacsul alacsony inflációs kilátásokat.

Jeffrey Lacker szerint viszont az üzemanyagárak csökkenése csak átmeneti hatással lesz az infláció alakulására. A fogyasztói árak emelkedése véleménye szerint egy-két éves távlatban meg fogja közelíteni a Fed 2 százalékos célját. "Az infláció egészen nyilvánvalóan már a két százalékos cél felé tartott, amikor tavaly nyáron elkezdődött az olajárcsökkenés" - mutatott rá.

Az alacsony olajárak és az erős dollár inflációt tompító hatása idővel elhalványul majd - fejtette ki, hangsúlyozva, hogy fokozatosan az egyre javuló foglalkoztatás és a növekedés erősödő üteme válik a domináns gazdasági tényezővé, ami az átlagbér 3-3,5 százalékos növekedését, illetve a két százalékos célt közelítő inflációt von majd maga után.

A Fed nyíltpiaci bizottsága március 17-18-án, április 28-29-én és június 16-17-én tartja következő monetáris döntéshozó üléseit.