A Reuters által megkérdezett elemzők többsége a mai kamatdöntés előtt is júliusi kamatemelésre számított, és az ECB mai szóhasználata is ezt erősíti meg. Trichet ugyanis úgy fogalmazott, hogy érezni ugyan az árakra felfelé ható nyomást, ám az ECB "közelről követi" majd ezeket a fejleményeket - tehát nem a kamatemeléseket rend szerint megelőző "fokozott éberséggel" (strong vigilance) őrködik az árstabilitás felett a jegybank.

Az európai jegybank elnöke elmondta: az egy hónappal ezelőtt 1,25 százalékra emelt alapkamat tartásáról szóló döntés egyhangú volt. Újságírói kérdésekre válaszolva Trichet elmondta, szerint az ECB-nek nincs hitelességi problémája, egyes tagállamok azonban elmaradhatnak fiskális céljaiktól - ezzel együtt magabiztos Portugáliával kapcsolatban, és a görög adósságátrendezést is valószínűtlennek tartja.

Az euró a sajtótájékoztató eleje óta gyengülni kezdett a dollárral szemben: az euró/dollár 1,47 alá esett, pedig korábban 1,4899-nél is járt. Egyes tréderek feltehetőleg szigorúbb kijelentéseket vártak Trichet-től, akár egy júniusi kamatemelés sejtetését is - ezek elmaradása miatt kezdhettek profitrealizásába. Az euró idén 10 százalékot erősödött a dollárral szemben.