Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vera Jourová jelenleg az Európai Bizottságnak a jogérvényesülésért, a fogyasztóvédelemért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztosa.

Andrej Babis, aki még hétfőn Brüsszelbe utazik, ahol a témáról Ursula von der Leyennal, az Európai Bizottság új elnökével fog tárgyalni, újságíróknak azt mondta, hogy a csehek a jövőben egy, az eddiginél erősebb portfóliót szeretnének kapni az Európai Bizottságban.

"Úgy gondolom Jourovának azáltal, hogy sikeres, és azáltal, hogy nő, esélye lehet valamelyik gazdasági portfólió megszerzésére" - vélekedett a cseh kormányfő. Prága számára elfogadható portfólióként a digitalizációt, a belső piacot vagy a nemzetközi kereskedelmet említette. A kormányfő szerint Vera Jourovának nagyon jó esélyei vannak egy erősebb gazdasági portfólió megszerzésére.

A cseh sajtó viszont ellenkező véleményen van. A prágai lapok felhívják a figyelmet arra, hogy Csehországnak nincs esélye egy erősebb és érzékenyebb gazdasági portfólió megszerzésére, mert Babis miniszterelnök politikai és gazdasági tevékenysége miatt "összeférhetetlenségi helyzetben" van, ahogy ezt két európai uniós könyvvizsgáló jelentés is megállapította.

Babis újságírói kérdésekre válaszolva hétfőn ezeket a nézeteket ismét alaptalannak minősítette. "Én ilyesmiről nem hallottam, ez csak szóbeszéd" - fogalmazott a kormányfő.

A kormányfőhöz köthető cégeknek nyújtott uniós támogatásokat a brüsszeli ellenőrök januárban a helyszínen vizsgálták meg, a jelentést a közelmúltban küldték el Prágának, amelynek szeptember elejéig kell megküldenie a hivatalos választ.

Miután a brüsszeli jelentés kikerült a cseh sajtóba is és ismertté vált, Andrej Babis nyilatkozataiban zavarosnak, alaptalannak minősítette a bírálatokat és visszautasította azokat. Prága ugyanakkor hivatalosan azt kérte Brüsszeltől, hogy egy hónappal hosszabbítsa meg a válaszadási időt. Brüsszel egyelőre nem reagált a kérésre.