Juscsenko széles körű szankciókat sürget Moszkvával szemben

A széles körű gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi szankciók volnának igazán hatékonyak Moszkvával szemben, ezek gyorsan, pár hónapon belül elérnék a kívánt hatást az ukrajnai konfliktus enyhítése terén - közölte kedden Brüsszelben Viktor Juscsenko egykori Nyugat-barát ukrán államfő.
MTI, 2014. április 29. kedd, 17:09
Fotó: Reuters

Az ukrán politikus arra az álláspontra helyezkedett, hogy vezetők egy-egy csoportjának szankciós listára tétele, vagyonuk befagyasztása és beutazási tilalom elrendelése aligha oldja meg a válságot. Mint mondta: a Kreml a saját népe reakciójától tart a leginkább, a széles körű gazdasági szankciók hatásai pedig hamar a vezetés ellen fordítanák az orosz közvéleményt.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy mint az országot öt éven át vezető politikus, milyen mértékben tartja magát felelősnek Ukrajna jelenlegi helyzetéért, a volt elnök hosszasan sorolni kezdte elnökségének eredményeit, hogy akkor Ukrajna Európa leggyorsabban fejlődő gazdasága volt, a befektetések megsokszorozódtak, a nyugdíjminimum pedig a tízszeresére emelkedett, valamint külön kiemelte, hogy akkor mind Nyugat-, mind Kelet-Ukrajna lakói maradéktalan szólásszabadságot évezhettek, és két olyan parlamenti választást is tartottak, amelyet nyugati megfigyelők is tisztának és szabadnak minősítettek.

Ukrajna problémáinak gyökerét az egykori elnök a gyenge belső integrációban, az államiság és a nemzeti hagyományok megszilárdulatlanságában látja. "Keleten évszázadokon át az emlékezetünket, a történelmünket, a hőseinket, a kultúránkat, a nyelvünket és a hagyományainkat is elvette az az állam, amely gyarmatosította Ukrajnát" - húzta alá Viktor Juscsenko.

A volt elnök azt is sietett leszögezni, az ukrajnai konfliktusnak nincs etnikai színezete, cinizmusnak nevezte, hogy bárki azzal vádolja Ukrajnát, hogy elnyomta az orosz kisebbséget. Juscsenko szerint a Krímben csak egy olyan iskola volt, ahol ukránul folyt a tanítás, a többi orosz nyelvű volt, nem volt ukrán nyelvű könyvtár, sem színház és újságok sem. Ez a konfliktus kívülről érkezett - nyomatékosította az egykori államfő.

Viktor Juscsenko úgy fogalmazott, hogy Ukrajna pontosan ugyanazon okból veszít területéből, amiért ugyanez történt Grúziával, Moldovával, Azerbajdzsánnal is: mert Moszkva a birodalmi terjeszkedés politikáját követi. A volt államfő, Viktor Janukovics közvetlen előde szerint akkor van ok a derűlátásra, ha Európa képes egységesen fellépni és szolidaritást mutatni Ukrajnával.

A volt ukrán elnök egyúttal figyelmeztetett is: mind Keleten, mind Nyugaton vannak, akik ki akarják használni Ukrajna gyenge belső kohézióját, és manipulálni akarják az embereket. Juscsenko arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajnán belül és kívül is vannak olyan erők, akik az ország destabilizációjában érdekeltek, és azt akarják elérni, hogy ne lehessen az ország egészében megtartani a május 25-re kiírt választást. Ha sikerrel járnak, nem lehet majd legitimnek tekinteni a választás eredményét. Erre megy ki a dolog - húzta alá Viktor Juscsenko, aki 2005 és 2010 között, Ukrajna elnökeként országa Nyugat felé közeledését szorgalmazta.

A politikus emlékeztetett: novemberben az emberek nem magasabb béreket, olcsóbb tejet vagy szociális helyzetük javítását követelve vonultak Kijev központi terére, a Majdanra, hanem egyetlen céljuk az volt, hogy visszatérítsék Ukrajnát az európai útra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.30 19:17

@ZalanIvan: Latom ruszin ivanka nagyon rosszul sikerult a legutobbi zakarpatszkoi csencselesed es nem tudsz magadhoz terni. Igy masik cikk alatt irtad, hogy mar megint ott koszaltal. Mint korabban irtad beszeled a nyelvuket es sokszor "megfordulsz" ott. Ruszin letedre hogy kerultel Magyarskoba? Mit probaltal ott olcson venni? Dughagymat 500 ft-ert kilojat Mezokaszonyban? A multkor olvastam egy cikket a hozzad hasonlo csoro csencselokrol, akik azt vettek. Az ottaniak elkuldtek a "konyi hujba" mert csak 400 ft-ot akartal erte fizetni???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Haynau, 2014.04.30 19:04

@MegaLaciBacsi: Palesztinok es madgyarok. Azok is emberek? Miota?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.04.30 18:26

@Haynau: "Most mennem kell egy konferenciara, ahol beszamolok rolatok ... "

Te félnótás idióta, azt úgy nevezik nálatok, hogy esti vizit. Onnan tudhatnád, hogy olyankor a zubbonyodon kicsit lazítanak, meg pelenkát cserélnek rajtad. Megkapod a gyógyszeredet, aztán mehetsz a csoportterápiára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MegaLaciBacsi, 2014.04.30 17:41

@Haynau: Még jelenleg is tart a palesztin holokauszt és még viccelődsz szerencsétlenekkel? Szakadt volna a kurvanyádba a liberálnáci fejed.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Haynau, 2014.04.30 17:36

@ZalanIvan: Latom nagyon megszerettel. Felemelve erzed magad, hogy a vilag egyetlen szuperhatalmanak, a nagy USA-nak egy buszke allampolgara leereszkedik hozzad egy harmadosztalyu, kihalofelben allo csoro orszagoszka kulijahoz. Na de ne ragadtasd el magad, hogy ma tobbszor is leszaltam a pocsojad kornyekere es eszrevettelek. Most mennem kell egy konferenciara, ahol beszamolok rolatok fergekrol. Mindig megtargyaljuk az elsobbsegeinket. Azt meg nem tudom, hogy ratok mikor csapunk le. Mivel csak pofatok van de kulonben teljesen artatlanok (keptelenek artani) igy nagyon alul vagytok a fontossagi listan. Annak ellenere azt mar mondhatom, hogy jon Trianon II. Kis pocsojatok utana csak "putapest" kornyekebol fog allni max. 2,5 millio lakossal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html