Kabaréba csap át a szlovák kormány pánikolása

Pénteken rendőri készültség mellett tüntethetnek csak az emberek Robert Fico miniszterelnök és kormánya ellen. Az indoklás szerint azért, mert köveket találtak egy bokorban.
Szabó Dániel, 2018. március 9. péntek, 13:15
Fotó: AFP

Robert Fico szlovák kormányfő a Biztonsági Tanács pénteki tárgyalását követően tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta, azt követően hívta össze a Biztonsági Tanácsot, miután kiértékelték a péntek délutánra tervezett tüntetés veszélyeit. Elmondta, hogy tiszteletben tartják a sajtószabadságot, hisznek a véleménynyilvánításban is, de szerintük fennáll azonban annak a veszélye, hogy a tüntetés során megtámadhatják a középületek valamelyikét.

A miniszterelnök érvelése szerint azért félnek ettől, mert a kormányhivatal épülete előtt található bokrokban ismeretlenek kőkockákat rejtettek el - írja a Paraméter.sk.

Szlovákiában az elmúlt két hétben súlyos válságba került a kormány azt követően, hogy Ján Kuciák tényfeltáró újságírót és menyasszonyát agyonlőtték saját otthonukban. A férfi utolsó cikke arról szólt, hogyan telepedett le az olasz maffia az országban, csápjaik hogyan érték el a legmagasabb kormányzati köröket is. Ezen a héten pedig már az is kiderült, hogy a szlovák titkosszolgálat a veszélyről több minisztert is tájékoztatott, érdemi lépések mégsem történtek.

Az ügy folyománya, hogy Andrej Kiska elnök két utat adott a kormánynak a válság kezelésére: a kormány gyökeres átszervezését, vagy az előrehozott választások kiírását. Fico ezek után azzal vádolta meg az államfőt, hogy az külföldi érdekeket szolgál, Soros György akarja megbuktatni az ország vezetését. Ezt mind a hármas kormánykoalíció többi pártja, mind az ellenzék, mind a sajtó nevetségesnek tartja - ahogy arról korábban írtunk.

A fotó forrása: AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK