Kaczynski-Orbán-Salvini - elkezdődtek a kombinációk

Európai és olasz, illetve lengyel belpolitikai manővereket látnak Matteo Salvini olasz belügyminiszter lengyelországi látogatásának hátterében. Óriási a helyezkedés a májusi európai parlamenti választások előtt.
Komócsin Sándor, Barabás Júlia, 2019. január 13. vasárnap, 09:02
Fotó: AFP - Patrik Stollarz.

Lengyelországban nagy megdöbbenéssel fogadták a hírt, hogy az ellentmondásos olasz vezető, az oroszbarát és az unióval keménykedő Matteo Salvini belügyminiszter látogatást tesz a hazájukban. Mindenkit az foglalkoztat, mi is Salvini valódi szándéka. Erről írt véleménycikket Slawomir Sierakowski publicista-szociológus az onet.pl hasábjain.

Vannak hasonló vonások a lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS), illetve Salvini pártja, a Liga között. Az utóbbit populista, bevándorlóellenes, euroszkeptikus politikai erőnek tartják. Emellett a római kormánynak a varsói vezetéshez hasonlóan éles vitái vannak az EU brüsszeli vezetésével. Lengyelország a jogállamiság csorbítása, Olaszország a költségvetés túl nagyra tervezett hiánya miatt ütközik az EU-val

Ellentétek

Ugyanakkor a lengyel publicista szerint nem Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság elnöke, Lengyelország tényleges vezetője kezdeményezte a látogatást, annak ellenére, hogy Olaszország az egyik legfontosabb állam Európában. Kaczynskinek ugyanis - szemben Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével - nincsenek külpolitikai ambíciói, nem akarja megváltoztatni az uniót, semleges viszonyra törekszik Brüsszellel.

Hogy nem a lengyel fél kezdeményezett, az már csak azért is valószínű, mert Lengyelország és Olaszország számos kérdésben az ellenkező oldalon áll az európai politikában. A lengyeleknek keleti, az olaszoknak déli irányban vannak gondjaik. A lengyel politikai elitet Oroszország feltámadt nagyhatalmi ambíciói, a római vezetést a délről érkező bevándorlási nyomás állítja kihívás elé.

A lengyelek nem akarnak bevándorlókat fogadni, míg az olaszok azt akarják, hogy más uniós tagállamok vegyék át az olasz partokra érkező bevándorlókat. A lengyel kormány az orosz neoimperialista nyomulás elleni politika mellett áll, míg az olasz puha álláspontot foglal el ebben a kérdésben, például úgy vélik el kellene törölni a Moszkva ellen a 2014-es ukrajnai beavatkozására válaszul hozott szankciókat.

Látszólagos közös nevező

Első ránézésre úgy tűnik tehát, hogy a két pártnak és kormánynak egy közös nevezője van: a Brüsszellel szembeni ellenállás. Valójában azonban ez sem igaz. Miközben Salvini Hollandiától Franciaországig keresi a kapcsolat, az összefogás lehetőségét a radikális európai jobboldali pártokkal, Kaczynski eddig egyértelműen elhatárolódott ezektől, mert úgy látja, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő támogatását élvezik.

Ráadásul a májusi európai parlamenti választások előtt még inkább meg akarja mutatni, hogy voltaképpen középen, Európa mellett áll. Ezzel akarja kifogni a szelet a mérsékelt jobboldali lengyel ellenzék vitorlájából.

Kombinációk

A lengyel publicista szerint a két politikus egészen másfelé keresgéli pártja jövőét. Salvini egy euroszkeptikus, bevándorlóellenes pártszövetséget akar létrehozni az új Európai Parlamentben, míg Kaczynski az Európai Néppárt (EPP) felé kacsintgat. A PiS jelenleg az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójának tagja, ám ezt a csoportot a brit Konzervatív Párt vezeti, amelynek képviselői a brexit után már nem lesznek ott a parlamentben.

Így ez a frakció megszűnhet, miközben az EPP várhatóan valamivel kevesebb szavazatot kap, mint 2014-ben, ezért zsugorodni fog frakciójának létszáma. Egy megszelídült PiS-t esetleg befogadhatnak az európai parlament legnagyobb képviselőcsoportjába, amely így a Fidesszel egy csapatba kerülne.

Erre a lépésre ösztönözheti Kaczynskit, hogy ha Salvini-féle európai politikai erő nem ígérkezik igazán ütősnek. Ha az olasz politikus számítása be is jön, és feláll az új radikális frakció, az kisebbségben lesz a mérsékelt jobb- és baloldali politikai pártcsaládokkal szemben. És a többség nagyobb biztonságot, befolyást ígér - ahogy azt a Fidesz esetén láthattuk az elmúlt közel kilenc évben.

Egyéb szempontok

Mindezeket a kombinációkat gyengíti azonban, hogy a PiS elnökének politikájában sokszor nem lehet logikát találni. Kaczynski több esetben bizonyította, hogy a cselekedeteinek nincs észszerű magyarázata. Például megpróbálta megakadályozni Donald Tusk újraválasztását az Európai Tanács élére, amiben egyetlen európai politikustársa, még Orbán Viktor sem támogatta.

Salvini esetén is lehet más oka a lengyelországi látogatásnak. A lengyel publicista szerint lehet, hogy pusztán meg akarja erősíteni pártja pozícióját az olasz jobboldalon Silvio Berlusconi Forza Italiájával szemben. Találgatások szerint arra hajthat, hogy a Liga olyan erősen kerül ki az európai parlamenti választásokból, hogy előrehozott választásokat írhatnak ki, amelyet a párt megnyer, s így a Liga vezetője, Matteo Salvini lehet Olaszország miniszterelnöke.

A varsói látogatás és találkozó a PiS elnökével annyiban segíthet ebben, hogy olyan államférfi képét rajzolja fel Salviniról, akit külföldön is fogadnak. Ne feledjük, hazája kormányában csak belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, nem ő a kormányfő.

Végül is ki lehet Salvini lengyelországi útjának nyertese? - teszi fel a kérdés a lengyel publicista. Szerinte egyértelműen Salvini, mert Kaczynski hazája belpolitikájában semmit sem nyer a látogatással, sőt az oroszbarátnak tartott politikus fogadásával még veszíthet is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.01.14 20:36

@Józsi1111:
A szövegértés távol áll tőled, de gondolom megszólítva érezted magad, és ezért kellett ez a hablaty, idióta :D :D :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.01.14 20:35

@zana:
Mindenki Orbán szopósmalacának véleményére volt kiváncsi, ja nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2019.01.14 17:01

@Józsi1111: Megint a seggnyalás !!! Agybajosok , ti kinek a seggét nyaljátok ?????!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.01.14 16:49

@terabit: 2019. január 14., hétfő 7:41!
Bezzeg neked, aki nem csak az értelmiségtől, de az értelemtől is távol áll, a fideszes seggnyaló bandát észre sem veszed.
Ez nem is csoda.
Beálltál közéjük és onnan kitekintve a parazitákat a bandádba nem tartozókkal azonosítod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2019.01.14 14:56

Nincs olyan hülye aki hozzátok felérne !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html