Kaczynski helyett magyarázkodik a lengyel kormányfő

A szürke gazdaság visszaszorításával akarja előteremteni választási ígéretei teljesítésének anyagi fedezetét a lengyel kormánypárt. Emellett a céges adók növekedésére is számítanak.
Barabás Júlia, 2019. március 16. szombat, 13:30
Fotó: Shutterstock

Mateusz Mazowiecki lengyel kormányfő kedden bemutatta az úgynevezett úti térképet, amelyen járva a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) megvalósítja választási ígéreteit. Ennek kapcsán azt is megmagyarázta, honnan veszik a pénzt a párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski ígéreteinek teljesítésére - adta hírül a Business Insider Polska. Ezek között szerepelt a havi 500 zlotys plusz családi pótlék kiterjesztése az első gyerekekre is, a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjának bevezetése, illetve a 26 éven aluliak jövedelemadójának elengedése.

A PiS ígéreteinek egyik pénzügyi alapját a szürke gazdaság visszaszorítása adhatja, továbbá megszabadulnak az áfával és más adókkal trükköző maffiáktól. A miniszterelnök szerint ezek nemzetközi csoportok, akik elkerülik az adófizetést Lengyelországban.

Az egyik intézkedés, amelyet meghoznak, ha hatalmon maradnak az őszi parlamenti választások után, a támogatott gyógyszerek kivitelének megakadályozása lesz. Ebben maffiózók orvosoknak és civileknek fizetnek külföldön drágán eladható gyógyszerek felírásáért.

Nem jön ki a matek

Morawiecki szerint az adókat érintő lépésekkel több milliárd zloty bevételnövekedést vagy kiadáscsökkentést érhetnek el. Ehhez jöhet pluszbevétel a társasági nyereségadóból, úgy, hogy jobban megadóztatják a Lengyelországban tevékenykedő külföldi cégeket.  Évi két-hárommilliárd zloty bevételt biztosíthat az adminisztráció digitalizálása is.

Összességében a büdzsének 28-30 milliárd zlotys (2000-2200 milliárd forint) többletet hozhatnak az intézkedések, ez elég lehet a választási ígéreteik teljesítésére. Ez némileg ellentmond annak, hogy a miniszterelnök a februári pártkonvención azt mondta, hogy Kaczynski öt ígérete 30-40 milliárd zlotyba kerül. A Business Insider Polska ezért úgy látja, nem lehet kizárni, hogy a kormány a költségvetés céltartalékaihoz nyúlni a költségek fedezésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.03.16 14:42

"a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjának bevezetése, illetve a 26 éven aluliak jövedelemadójának elengedése."

Kíváncsi lennék mikor engedhet meg hasonlókat hasító, jobban teljesítő stb. országunk... ja hogy azt várhatjuk amíg egy tolvajbanda áll az ország élén...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2019.03.16 14:27

Na lengyelek ,hogyis van ez:"A PiS ígéreteinek egyik pénzügyi alapját a szürke gazdaság visszaszorítása adhatja, továbbá megszabadulnak az áfával és más adókkal trükköző maffiáktól. A miniszterelnök szerint ezek nemzetközi csoportok, akik elkerülik az adófizetést Lengyelországban."
Gondolom csak annyit amennyit az ország adótörvényei megengednek,mert gondolod a
lengyel NAV nem figyeli árgus szemmel őket?..nem úgy mint Vajnát,Mészarost és azt a tengernyi , ÁFA,adócsaló FideSS havert.
A tőkének van egy olyan tulajdonsága, hogy oda megy, ahol magasabb megtérülést, azaz több további profitot tud termelni.
Nagy szívás lesz ebből lengyelek,a ti zsebetekből fog elhülyíteni ,hogy megment,azt közben amíg seggetek veritek a földhöz jajdejól megmentett a kurmányotok ,jól kirabolt és saját klientúráját tömi ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html