"Ma politikai stabilitásra van szükségünk, ez is az oka annak, hogy az államfőválasztást megtartjuk május 10-én" - jelentette ki a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski, Lengyelország tényleges vezetője az onet.pl híre szerint. A koronavírus kapcsán a legtöbbet a regnáló elnök, a PiS támogatását élező Andrzej Duda (képünkön) vesztette, mert le kellett mondania találkozásait és kampányrendezvényeit. Ha ez nem történt volna, jóval nagyobb lenne a támogatottsága.

Arra a kérdésre, hogy a járvány miatt bevezetik-e a szükségállapotot, Kaczynski azt válaszolta, ezen még nem akar gondolkodni. Szerinte ma a természeti katasztrófák esetén indokolt szabályok bevezetésére sincs szükség.

A pártelnöki bejelentés kapcsán százával jelentek meg a Twitteren kommentárok, főként negatívak. A megszólalók leginkább azt kifogásolták, hogy ez elnök a választásról beszélt, a miniszterelnök, és az államfő szintén, miközben ma egyáltalán nem ez a legfontosabb az embereknek. "Lehet, hogy nekik a választás időpontja szent és sérthetetlen, ám a lengyeleknek az életük és az egészségük, a lengyel cégek és a munkahelyek megmentése fontosabb" - mondta például a lengyel parasztpárt vezetője, Wladyslaw Kosiniak-Kamisz.