Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Meg akarjuk őrizni a demokráciánkat és a szabadságunkat" - szögezte le Mateusz Kijowski, a Demokrácia Védelmének Bizottsága (KOD) nevű civil szervezet alapítója. Ez a csoportosulás tavaly ősszel spontán módon jött létre, hogy tiltakozzon az októberben hatalomra került, Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság párt (PiS) vitatott lépései miatt, s azóta már számos tüntetést szervezett.

Csak Varsóban több ezren gyűltek össze a miniszterelnök hivatala előtt, majd átvonultak az államfői palotához. (Andrzej Duda köztársasági elnök szintén a PiS jelöltjeként került erre a posztra.) A tüntetők lengyel és EU-s zászlókat vittek magukkal, s olyan feliratokat, mint például "Nemet mondunk a putyinizálódásra, a (rendőri megfigyelésre, a kommunizmusra", illetve "Kaczynski, menj Magyarországra!", s "Szeretem az EU-t, ide értve Németországot is!" Ez utóbbi feliratokkal arra céloztak, hogy a bírálók szerint az új kormány Orbán Viktor politikáját másolja a különböző intézmények közötti hatalmi egyensúly felszámolásával, illetve németellenes kijelentéseket tesz.

"Emlékszem a kommunista korszakra, s nem akarom, hogy mindez megismétlődjön, miközben mindez már kezd erre emlékeztetni" - mondta az AFP francia hírügynökségnek az egyik tüntető, egy korábban kutatóként dolgozó nyugdíjas.

A varsói tüntetésen a Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint magyar ellenzéki aktivisták is részt vettek, köztük Gulyás Balázs, aki a netadó elleni 2014-es magyar tiltakozó megmozdulás szervezője volt. Gulyás a tüntetők előtt felszólalva leszögezte: "Jaroslaw Kaczynski Orbán Viktort akarja követni. Úgyhogy nekünk, magyaroknak figyelmeztetnünk kell Önöket: bármit is ígér Kaczynski, az út az autokrácia, a gazdasági lemaradás, a középosztály leszakadása és a növekvő szegénység felé vezet."

Walesa is megszólalt

A lengyelországi demokratikus átalakulás szimbóluma, Lech Walesa volt lengyel elnök, a kommunista rendszer megdöntésében kulcsszerepet játszó Szolidaritás szakszervezeti föderáció egyik alapítója és első vezetője viszont azzal vádolta meg egy péntek esti tévényilatkozatában a PiS-t, hogy az alkotmánybíróságot, a közszolgálati médiát és más demokratikus intézményeket érintő, nagy vitát kiváltó intézkedéseivel tönkreteszi az országot.

"Sokat dolgoztunk a szabadság elnyeréséért. Most éppen elherdáljuk. A világ figyeli tetteinket, hogy nem tudunk mit kezdeni a demokráciával" - jelentette ki a lengyel demokrácia megteremtésének szimbolikus alakja, a Nobel-békedíjas politikus a TVN24 kereskedelmi adónak nyilatkozva. Megismételte azt, amit az alkotmánybíróságra vonatkozó törvény parlamenti elfogadása után mondott: "Mindenki tudja, hogy a (PiS politikusai) megsértették az alkotmányt, mégis arcátlanul, a szemünkbe nézve tagadják ezt".

A legfelsőbb bíróság, a liberális ellenzék, sok jogász és több civilszervezet - köztük az Amnesty International és a Helsinki Bizottság - szerint az új törvény teljesen meg fogja bénítani az alkotmánybíróságot, a PiS azonban azt hangoztatja, hogy a törvény révén csak el akar hárítani egy akadályt tervezett reformjai útjából.

Brüsszel is aggodalmának adott hangot

Az Európai Bizottság a lengyel alkotmánybíróság és a közmédia körüli események miatti aggodalmában a múlt héten előzetes vizsgálatot indított Lengyelország ellen az uniós jogállamisági mechanizmus keretében, az Európai Parlament pedig egy vitát szentelt ennek kedden Strasbourgban.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök a plenáris vitán elutasította, hogy a PiS sértené a jogállamiság elveit, és kitartott amellett, hogy kormánya tiszteletben tartja az alkotmányt, valamint az európai szabályokat és szerződéseket.

"Még soha életemben nem hallottam ekkor hazugságot. A bírók, a jogászok, és mindenki azt mondja: hazudtok, becsapjátok a többieket..." - mondta erre Walesa.

Walesa december végén kijelentette, hogy a lengyel demokrácia veszélyben van, és népszavazás kiírására szólított fel annak érdekében, hogy a PiS-t előre hozott választások megtartására lehessen kényszeríteni. Előtte pedig arra figyelmeztetett, hogy ha a PiS nem változtat "megfontolatlan" politikáján, akkor Lengyelországban polgárháború törhet ki. A népszavazásra vonatkozó felhívásának alig volt visszhangja.