"Kaczynski, menj Magyarországra!" - Ismét ezrek tüntettek Varsóban

A fagyos idő ellenére ezrek tüntettek szombaton Varsóban és harmincnál is több más lengyel városban, hogy megvédjék a szabadságot, amelyet szerintük a tavaly októberben kormányra került konzervatív erők fenyegetnek. A lengyelországi demokratikus átalakulás szimbóluma, Lech Walesa volt lengyel elnök is megszólalt.
MTI, Napi.hu, 2016. január 23. szombat, 20:44

"Meg akarjuk őrizni a demokráciánkat és a szabadságunkat" - szögezte le Mateusz Kijowski, a Demokrácia Védelmének Bizottsága (KOD) nevű civil szervezet alapítója. Ez a csoportosulás tavaly ősszel spontán módon jött létre, hogy tiltakozzon az októberben hatalomra került, Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság párt (PiS) vitatott lépései miatt, s azóta már számos tüntetést szervezett.

Csak Varsóban több ezren gyűltek össze a miniszterelnök hivatala előtt, majd átvonultak az államfői palotához. (Andrzej Duda köztársasági elnök szintén a PiS jelöltjeként került erre a posztra.) A tüntetők lengyel és EU-s zászlókat vittek magukkal, s olyan feliratokat, mint például "Nemet mondunk a putyinizálódásra, a (rendőri megfigyelésre, a kommunizmusra", illetve "Kaczynski, menj Magyarországra!", s "Szeretem az EU-t, ide értve Németországot is!" Ez utóbbi feliratokkal arra céloztak, hogy a bírálók szerint az új kormány Orbán Viktor politikáját másolja a különböző intézmények közötti hatalmi egyensúly felszámolásával, illetve németellenes kijelentéseket tesz.

"Emlékszem a kommunista korszakra, s nem akarom, hogy mindez megismétlődjön, miközben mindez már kezd erre emlékeztetni" - mondta az AFP francia hírügynökségnek az egyik tüntető, egy korábban kutatóként dolgozó nyugdíjas.

A varsói tüntetésen a Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint magyar ellenzéki aktivisták is részt vettek, köztük Gulyás Balázs, aki a netadó elleni 2014-es magyar tiltakozó megmozdulás szervezője volt. Gulyás a tüntetők előtt felszólalva leszögezte: "Jaroslaw Kaczynski Orbán Viktort akarja követni. Úgyhogy nekünk, magyaroknak figyelmeztetnünk kell Önöket: bármit is ígér Kaczynski, az út az autokrácia, a gazdasági lemaradás, a középosztály leszakadása és a növekvő szegénység felé vezet."

Walesa is megszólalt

A lengyelországi demokratikus átalakulás szimbóluma, Lech Walesa volt lengyel elnök, a kommunista rendszer megdöntésében kulcsszerepet játszó Szolidaritás szakszervezeti föderáció egyik alapítója és első vezetője viszont azzal vádolta meg egy péntek esti tévényilatkozatában a PiS-t, hogy az alkotmánybíróságot, a közszolgálati médiát és más demokratikus intézményeket érintő, nagy vitát kiváltó intézkedéseivel tönkreteszi az országot.

"Sokat dolgoztunk a szabadság elnyeréséért. Most éppen elherdáljuk. A világ figyeli tetteinket, hogy nem tudunk mit kezdeni a demokráciával" - jelentette ki a lengyel demokrácia megteremtésének szimbolikus alakja, a Nobel-békedíjas politikus a TVN24 kereskedelmi adónak nyilatkozva. Megismételte azt, amit az alkotmánybíróságra vonatkozó törvény parlamenti elfogadása után mondott: "Mindenki tudja, hogy a (PiS politikusai) megsértették az alkotmányt, mégis arcátlanul, a szemünkbe nézve tagadják ezt".

A legfelsőbb bíróság, a liberális ellenzék, sok jogász és több civilszervezet - köztük az Amnesty International és a Helsinki Bizottság - szerint az új törvény teljesen meg fogja bénítani az alkotmánybíróságot, a PiS azonban azt hangoztatja, hogy a törvény révén csak el akar hárítani egy akadályt tervezett reformjai útjából.

Brüsszel is aggodalmának adott hangot

Az Európai Bizottság a lengyel alkotmánybíróság és a közmédia körüli események miatti aggodalmában a múlt héten előzetes vizsgálatot indított Lengyelország ellen az uniós jogállamisági mechanizmus keretében, az Európai Parlament pedig egy vitát szentelt ennek kedden Strasbourgban.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök a plenáris vitán elutasította, hogy a PiS sértené a jogállamiság elveit, és kitartott amellett, hogy kormánya tiszteletben tartja az alkotmányt, valamint az európai szabályokat és szerződéseket.

"Még soha életemben nem hallottam ekkor hazugságot. A bírók, a jogászok, és mindenki azt mondja: hazudtok, becsapjátok a többieket..." - mondta erre Walesa.

Walesa december végén kijelentette, hogy a lengyel demokrácia veszélyben van, és népszavazás kiírására szólított fel annak érdekében, hogy a PiS-t előre hozott választások megtartására lehessen kényszeríteni. Előtte pedig arra figyelmeztetett, hogy ha a PiS nem változtat "megfontolatlan" politikáján, akkor Lengyelországban polgárháború törhet ki. A népszavazásra vonatkozó felhívásának alig volt visszhangja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krax, 2016.01.24 20:35

@tepsi: "A migrációs probléma Kelet-európa problémája is. Tudomásul kell venni hogy rövidesen százmilliós nagyságrendű menekültet kell szétosztani a kelet-európai nemzetállamokban."

Holnap az első dolgod az orvos legyen, mert szerintem komoly gondok vannak nálad az irányító toronyban!
Viszont ha beszedtél valamit, akkor inkább többet ne tedd, mert nagyon ütős anyag lehet!:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.01.24 20:17

A migrációs probléma Kelet-európa problémája is. Tudomásul kell venni hogy rövidesen százmilliós nagyságrendű menekültet kell szétosztani a kelet-európai nemzetállamokban.
Főleg nőket és gyermekeket. Mert az őshonos nyugat-európai férfiak otthon maradnak hogy háborúzzanak az újonnan alakuló nyugat-európai iszlám kalifátusokkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.01.24 20:00

@tegnaputan:
Tanácsoltam neked, hogy a tolvaj ne kiáltson tolvajt. Most hitleri gondolotokat akarsz ránk aggatni. Vannak ilyen gondolataid, hogy másokra akarod pakolni? Ezek szerint vannak de tartsd meg magadnak!
A költő szavaival válaszolok a magyar nép mentalitásáról, .....betyár urai így nevelték.... aki egyet rúg a magyarba szinte kedvet kap a rúgáshoz. Félázsiai megmentőnk ezt magas szinten műveli!
Vissza a kályhához, már a tüntetés is azt bizonyítja a lengyel nép sem véletlenül sikeresebb a mában és az elmúlt században.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax, 2016.01.24 19:11

@katolikus: "A szél ott is összehordta a szemetet .Pár ezres "tömeg" képében."

A cöfögős-röfögős rendezvényeken ez volt a módi, hogy a szél ide nem kukásautóval, hanem buszokkal hozta a szemetet, még Lengyelországból is, de mára már a tornádó is kevés lenne, hogy összeszedje őket, mert rádöbbentek, hogy csak jó kis móka volt a "Polgári körök" valakiknek, ameddig szükségük volt rájuk!:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katolikus, 2016.01.24 18:52

A szél ott is összehordta a szemetet .Pár ezres "tömeg" képében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html