Az előző napi szavazás után kiadott előrejelzések még fordítva becsülték az eredményt. A harmadik helyre a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) futott be 9,55 százalékos eredménnyel (5 képviselő), míg negyedik lett a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Lengyel Parasztpárt (PSL) 7,21 százalékkal (4 képviselő). Ötödik helyen végzett az EU-ellenes Új Jobboldal Kongresszusa (KNP) 7,06 százalékkal (4 képviselő). A többi párt nem érte el az 5 százalékos választási küszöböt. A választási részvétel 23,27 százalék volt.

Lengyelországnak az EP-ben 51 képviselői helye van. A hétfői eredmények ismeretében Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő bejelentette, hogy pártja sikertelen választási szereplése után felhagy az aktív politikai tevékenységgel. Az Európa Plusz-A Te Mozgalmad (Europa Plus Twój Ruch) baloldali-liberális koalíció, amely Janusz Palikot A Te Mozgalmad (TR) elnevezésű parlamenti pártjával együtt jött létre, 3,45 százalékot ért a vasárnapi választáson, és ezzel nem jutott be az Európai Parlamentbe.

"Vesztesnek érzem magam. Bár az eredmény megfelel annak, amit a közvélemény-kutatások előrejeleztek, én többet vártam" - mondta hétfőn Varsóban Kwasniewski, aki az elmúlt években az EU megbízásából elsősorban ukrajnai közvetítőként tevékenykedett.

Kwasniewski csalódottságának adott hangot volt pártja, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) választási szereplése miatt is. Ez a párt a harmadik helyen végzett.
"Ez vészjelzés mindenki számára, aki baloldali gondolkodású, mert azt jelenti, hogy Lengyelországban már nincs igazi baloldal" - mondta a volt lengyel államfő.