Kaczynski pártja vezet Lengyelországban

Lengyelországban 91 százalékos feldolgozottság mellett az ellenzéki, nemzeti konzervatív, Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) párt vezet 32,35 százalékkal, második helyen áll Donald Tusk miniszterelnök pártja, a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) 31,29 százalékkal, ez mindkét párt számára 19 képviselői helyet jelent – közölte hétfőn Varsóban a vasárnapi európai parlamenti választások részleges eredményeit ismertetve az országos választási bizottság.
MTI, 2014. május 26. hétfő, 12:40
Fotó: Reuters

Az előző napi szavazás után kiadott előrejelzések még fordítva becsülték az eredményt. A harmadik helyre a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) futott be 9,55 százalékos eredménnyel (5 képviselő), míg negyedik lett a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Lengyel Parasztpárt (PSL) 7,21 százalékkal (4 képviselő). Ötödik helyen végzett az EU-ellenes Új Jobboldal Kongresszusa (KNP) 7,06 százalékkal (4 képviselő). A többi párt nem érte el az 5 százalékos választási küszöböt. A választási részvétel 23,27 százalék volt.

Lengyelországnak az EP-ben 51 képviselői helye van. A hétfői eredmények ismeretében Aleksander Kwasniewski volt lengyel államfő bejelentette, hogy pártja sikertelen választási szereplése után felhagy az aktív politikai tevékenységgel. Az Európa Plusz-A Te Mozgalmad (Europa Plus Twój Ruch) baloldali-liberális koalíció, amely Janusz Palikot A Te Mozgalmad (TR) elnevezésű parlamenti pártjával együtt jött létre, 3,45 százalékot ért a vasárnapi választáson, és ezzel nem jutott be az Európai Parlamentbe.

"Vesztesnek érzem magam. Bár az eredmény megfelel annak, amit a közvélemény-kutatások előrejeleztek, én többet vártam" - mondta hétfőn Varsóban Kwasniewski, aki az elmúlt években az EU megbízásából elsősorban ukrajnai közvetítőként tevékenykedett.

Kwasniewski csalódottságának adott hangot volt pártja, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) választási szereplése miatt is. Ez a párt a harmadik helyen végzett.
"Ez vészjelzés mindenki számára, aki baloldali gondolkodású, mert azt jelenti, hogy Lengyelországban már nincs igazi baloldal" - mondta a volt lengyel államfő.

HOZZÁSZÓLÁSOK