Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A háborús jóvátétel ügyét nem tartom reménytelennek pénzügyi oldalról, úgy vélem, vannak esélyeink - mondta a lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski a Rzeczpospolita tudósítása szerint. Fontos, hogy az ügy nyilvánosságot kapott.

Lengyelország tényleges vezetője szerint még Németországban is hallani lehetett olyan hangokat, miszerint bár nem fizetnek, mert nem akarnak vagy nem tudnak, de a lengyeleknek igazuk van és a követelésükhöz kellő súly is társul - mondta Kaczynski.

Szerinte más előnyei is vannak a kérdés feszegetésének, nevezetesen alkalmat kínál arra, hogy újra elismételjék mi is történt valójában Lengyelországban a II. világháború alatt. Vissza lehet fordítani azt a tendenciát, amely a lengyeleket csaknem az akkori Németország szövetségesének tekinti - mondta a radikális politikusokra jellemző elborult túlzással.

A múlt héten a német külügyminiszter a Der Spiegelt informálta arról, hogy visszautasítják a lengyel kérést a világháborús jóvátétel ügyében. Witold Waszczykowski külügyminiszter a PAP hírügynökségnek azt mondta, hogy ha véglegesítik a számításaikat, akkor a jelenlegi nemzetközi politika bizonyos kontextusába kell helyezni a kérdést. Ez a lengyel külügyminisztérium hatáskörét messze meghaladó feladat.

(A nyitókép forrása: Reuters)