Kaczynski szerint fizethetnek a németek

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, Lengyelország tényleges irányítója nem tartja reménytelennek, hogy rábírják Németországot újabb háborús jóvátétel fizetésére.
Barabás Júlia, 2017. szeptember 25. hétfő, 13:05
Fotó: Reuters

A háborús jóvátétel ügyét nem tartom reménytelennek pénzügyi oldalról, úgy vélem, vannak esélyeink - mondta a lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski a Rzeczpospolita tudósítása szerint. Fontos, hogy az ügy nyilvánosságot kapott.

Lengyelország tényleges vezetője szerint még Németországban is hallani lehetett olyan hangokat, miszerint bár nem fizetnek, mert nem akarnak vagy nem tudnak, de a lengyeleknek igazuk van és a követelésükhöz kellő súly is társul - mondta Kaczynski.

Szerinte más előnyei is vannak a kérdés feszegetésének, nevezetesen alkalmat kínál arra, hogy újra elismételjék mi is történt valójában Lengyelországban a II. világháború alatt. Vissza lehet fordítani azt a tendenciát, amely a lengyeleket csaknem az akkori Németország szövetségesének tekinti - mondta a radikális politikusokra jellemző elborult túlzással.

A múlt héten a német külügyminiszter a Der Spiegelt informálta arról, hogy visszautasítják a lengyel kérést a világháborús jóvátétel ügyében. Witold Waszczykowski külügyminiszter a PAP hírügynökségnek azt mondta, hogy ha véglegesítik a számításaikat, akkor a jelenlegi nemzetközi politika bizonyos kontextusába kell helyezni a kérdést. Ez a lengyel külügyminisztérium hatáskörét messze meghaladó feladat.

(A nyitókép forrása: Reuters)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.09.25 14:40

500 éve most a legsikeresebbek, erre nekiállnak a fát fürészelni maguk alatt, de a hülye orbán barát kacsinszkitől minden kitelik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html