Nemet mondunk az euróra és nemet mondunk az európai árakra is - fejtette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyelországi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Lengyelország tényleges vezetője a Business Insider Polska tudósítása szerint. - Európai fizetéseket akarunk, de nem európai árakat, és ezt a lengyelek többsége támogatja - tette hozzá.

A PiS elnöke szerint az euró csak a gazdaságilag erős országoknak tesz jót, mint amilyen Németország vagy Hollandia, de például szerinte Franciaország veszít rajta, a görögökről nem is szólva. Kérdéses, hogy a lengyel gazdaság nyerne-e rajta, de az biztos, hogy a lengyeleknek kevesebbre futná a pénzükből, mint ha megtartanák a zlotyt.

Az uniós szerződések ugyan az euró bevezetésére kötelezik Lengyelországot (is), ám ennek időpontja nem maghatározott. A PiS vezető politikusa szerint akkor kell lecserélni a zlotyt, ha az ország gazdasági színvonala eléri Németországét, mind a GDP, mind az életszínvonal tekintetében. Mateusz Morawiecki kormányfő egyetértett de facto főnökével. A zloty árfolyamának rugalmas változása az euróhoz képest segíti a lengyel gazdaságot.

Kaczynski pártösszefogást szeretne a halasztásról

Az euró bevezetését a nyugat-európai gazdasági szint eléréséig megakadályozó nyilatkozat aláírását ajánlotta szerdán a többi nagy lengyel parlamenti frakció vezetőjének Jaroslaw Kaczynski - írta az MTI. A lengyel kormánypárt elnöke nyilatkozat-tervezetet küldött a legfontosabb lengyel parlamenti tömörülések vezetőinek. Ez arról szól, hogy garantálják: Lengyelországban nem vezetik be az eurót, "amíg nem érjük el a határainktól nyugatra fekvő országok gazdasági szintjét".A lengyel nemzeti pénznem, a zloty védi a hazai gazdaságot a sokkhatásoktól, gyorsabb fejlődést biztosít, miközben az euróövezet manapság "a stagnálás zónája" - érvelt a pártelnök. Az általa már aláírt dokumentum eltekint a pártpolitikai különbségektől, mert az állam pénzügyi érdekeit szolgálja. Reményét fejezte ki, hogy a közös nyilatkozat "a lengyel politikai osztály érettségét" mutatja majd.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke már szombaton, a párt egyik, az európai parlamenti választást megelőző kampánygyűlésén úgy értékelte: Lengyelország jelenleg veszítene a közös európai pénznem bevezetésével. "Egyszer bevezetjük az eurót, mert az Európai Unió tagjai vagyunk és leszünk, de akkor tesszük ezt, amikor ez a mi érdekünket szolgálja, amikor elérjük a németországihoz hasonló szintet" - jelentette ki a kampánygyűlésen Kaczynski.

A PO egykori elnöke és volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács élén jelenleg álló Donald Tusk 2008-ban még azt nyilatkozta, hogy Lengyelország 2011-ben csatlakozik az euróövezethez.