Kadhafi halála sem javítja az olajtermelési kilátásokat

Moammer Kadhafi egykori líbiai vezető halála után is súlyos biztonsági és politikai kihívások tornyosulnak Líbia előtt, amelyek hátráltathatják a líbiai olajtermelés teljes helyreállítását - vélekedtek helyzetértékelésükben londoni szakelemzők, akik szerint a jelenlegi feszes ellátási helyzetben már 150 dollár felett járna az olajár a világgazdaság teljesítményével kapcsolatos piaci félelmek nélkül.
MTI-Eco, 2011. október 21. péntek, 11:03
Fotó: Napi.hu

A Barclays Capital - a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci elemzéseket is közlő befektetési csoportja - a néhai líbiai diktátor halála kapcsán összeállított csütörtöki prognózisában azt írta, hogy Kadhafi megölése demoralizálhatja a hozzá még hű erőket, amelyek ezután felhagyhatnak a küzdelemmel. Ez megkönnyítheti a külföldi olajcégek visszatérését azokba a térségekbe, amelyek a Kadhafihoz lojális erők jelenléte miatt eddig különösen veszélyesnek számítottak.

Mindazonáltal a lázadók soraiban tapasztalható megosztottság akadályozza egy koherens átmeneti kormány kialakítását, és nagyon kevés olyan működőképes intézmény van, amely azonnal át tudná venni az ország irányítását.

Mindezek alapján a Barclays Capital londoni elemzői arra a következtetésre jutnak, hogy Kadhafi halála igen kevéssé módosítja az alapvető líbiai olajtermelési dinamikát.

HOZZÁSZÓLÁSOK