BUX
38667

Kadhafi lenyúlja Líbia aranytartalékát

Moammer Kadhafi líbiai vezető megdézsmálja Líbia aranytartalékát, hogy forrást teremtsen túléléséhez és összeugrassza ellenfeleit - állítja egy volt jegybankár.

NAPI, 2011. augusztus 25. csütörtök, 10:53

Moammer Kadhafi megpróbálja eladni a líbiai aranytartalék egy részét, hogy jelentős forráshoz jusson - állítja Farhat Bengdara, az afrikai ország jegybankjának egyik korábbi kormányzója. A bankár, aki átállt a felkelőkhöz, az olasz Corriere della Sera napilapnak azt nyilatkozta, hogy Kadhafi egyik embere nemrégiben 25 tonna aranyat ajánlott egyik barátjának. Utóbbi azt mondta Bengdarának, hogy visszautasította a közeledést, ám az eset világosan mutatja a hatalomból kiszoruló politikai vezető szándékait. Az említett barát nem líbiai, de ennél többet nem lehet róla tudni.

Tripoliban 10 milliárd dollár értékű aranytartalék lapult a jegybank trezorjaiban, Kadhafi minden további nélkül felpakolhatta ennek egy részét, amikor odébbállt - véli Bengdara, aki szerint a hazája volt első embere elhagyta a fővárost és Algéria felé menekül. Most azzal próbálkozhat, hogy megvesztegessen néhány korrupt törzset és militáns csoportot, részben azért, hogy védelmet találjon, részben azért, hogy konfliktust szítson ellenségei között és fenntartsa a káoszt - véli a volt jegybankárt, aki most az olasz UniCreditnél dolgozik.

Véleménye szerint Líbiának 5-7 milliárd dollár áthidaló hitelt kellene kapnia ahhoz, hogy életre keltse bankrendszerét és kifizesse az első importszállítások árát. Országának nincs szüksége donorokra - tette hozzá. A Libyan Investment Authority befektetési alap, a jegybank és az aranytartalékok együtt 168 milliárd dolláros forrást biztosítanak Líbiának, ami bőven elegendő az újrakezdéshez, ám ezt a pénzt befagyasztották. Hónapokba telhet és az ENSZ Biztonsági Tanácsának hozzájárulására is szükség lehet ahhoz, hogy felszabadítsák ezt a vagyont.