Nem volt több időre szükség mint nyolc másodpercre ahhoz, hogy az első fekete nő, akit az egyik amerikai párt alelnökének jelölt, Kamala Harris szenátor fotója elárassza a közösségi médiát - derül ki a Washington Post cikkéből.

Pedig valójában nem csinált semmi rendkívülit: csupán megérkezett egy kampányrendezvényre a Wisconsin állambeli Mikwaukee városába. Maszkot viselt és nyilvánvaló volt, hogy nem kirándulni indul. Ami beindította a médiafelhajtást, az a cipője volt: egy Chuck Taylor All-Strars tornacsukát hordott. Ez inkább a kulturális cool divathoz illik, mint egy igen magasra jutott politikus ruhatárához.

A hatás megdöbbentő volt. A két riporter videóit, akik lefilmezték az érkezését, nyolcmillióan osztották meg a Twitteren. Összehasonlításképpen elég megjegyezni, hogy főnöke, Joe Biden demokrata elnökjelölt és Barack Obama volt elnök beszélgetése a Twiteren és a YouTube-on együttvéve kevesebb mint negyedannyi érdeklődőt vonzott, mint a tornacipős videó. Harris testvére, Maya - aki egyébként aktívan részt vesz Harris kampányaiban - elárulta a közösség médiában, hogy nővére ruhatárának normális része a tornacipő, ezt szereti hordani, ha sokat kell ácsorognia vagy gyalogolnia.

Spontán rácsodálkozás

Az elnökválasztási kampány jelenlegi szakaszában nagyon fontos, hogy a két idős jelölt és alelnökjelöltjeik jelezzék fiatalosságukat, jó kondíciójukat. Biden sokszor felugrik a mikrofondobogókra, és azon lamentált, hogy ellenfele, a republikánus Donald Trump elnök csak botorkált lefelé egy rámpán egy kampányrendezvényen. Trump azzal froclizza ellenfelét, hogy nem hagyja el delaware-i szállását (pincéjét), ahova elbújt a vírus elől és szívesen spekulál mentális fittségéről. Maya Harris azonban elárulta, hogy Kamala Chuck Taylor csukákban csinálta végig korábbi saját elnökjelölt-aspiránsi kampányát is. Van fekete, fehér, sőt flitteres is a cipős polcán.

Az alelnökjelölt asszony egyik kampányeseményéről a másikra utazva újságíróknak azt magyarázta, hogy szerinte a tornacsukákat ki kell mosni, így lehet frissen tartani azokat. Hozzátette még, hogy a cipőfűzőket mindenképpen külön kell mosni, hogy eltűnjenek róluk a fém cipőfűzőlyukak okozta elszíneződések. A nagyközönség válaszában, amit Harris Chucks cipőire adott, az is érdekes, hogy jóval kevésbé volt erőltetett, mint általában a kampányesemények reakciói. Inkább volt spontán rácsodálkozás, mint a politikai előadás része.