Kamala Harris szenátor kiszáll a küzdelemből

Kamala Harris kaliforniai demokrata párti szenátor kedden bejelentette, hogy kiszáll az Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott küzdelemből - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. december 3. kedd, 20:38
Fotó: AFP

A politikus e-mailben hozta nyilvánosságra a döntését. "Elnökségért folytatott kampányomnak nincsenek meg a folytatáshoz szükséges anyagi forrásai" - írta az 55 éves Harris.

"Tizenegy hónappal ezelőtt, amikor Oaklandben elindítottam a kampányunkat, mindenkinek azt mondtam: nem vagyok tökéletes. De mindig tisztességesen és erkölcsi tisztasággal szólok majd, az igazságot mondom. És ma ez az igazság"- írta híveinek. Minden nap folytatni fogja a harcot mindazért, amit a kampányában is fontosnak tartott - tette hozzá.

A kaliforniai szenátor lépését az amerikai sajtó első reagálásaiban  drámainak és váratlannak minősítette. A The New York Times című napilap például a demokraták választási kampányának "leghirtelenebb" eseményeként jellemezte az elhatározást.

Kampánya kezdetén Kamala Harris az egyik legígéretesebb jelöltnek látszott, és hosszú ideig a legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsok között tartották számon, indulását egyes elemzők egyenesen az amerikai történelem első afroamerikai elnökéhez, Barack Obamához hasonlították. Harris édesanyja indiai, édesapja pedig jamaicai fekete közgazdász-professzor, és Harris kampányában jelentős szerepet kapott apai öröksége. A politikusnő nem egyszer az Egyesült Államok leendő első színes bőrű női elnökeként jellemezte magát.

Ám hetek óta arról láttak napvilágot hírek, hogy Harris népszerűsége látványosan hanyatik. A napokban kampánymenedzsere nyílt levélben bírálta őt, majd  lemondott,  és széthullott kampánycsapata is. Közben - részben a korábbi túlköltekezés, részben a források elapadása miatt -  kampánya is megfeneklett. Amerikai sajtóinformációk szerint az utóbbi hetekben már sem televíziós, sem online hirdetéseket nem vásárolt.

HOZZÁSZÓLÁSOK