Kamatemelésre kényszerülhet még Moszkva

A piacot meglepő pénteki kamatemelés után is még további szigorításokra kényszerülhet az orosz jegybank az ukrajnai válság okozta pénzügyi válságjelenségek miatt - jósolták a fél százalékpontos kamatemelés váratlan bejelentése után londoni pénzügyi elemzők.
Inforádió, MTI, 2014. április 25. péntek, 19:39
Fotó: Reuters

Az orosz központi bank - a kamattartást valószínűsítő piaci konszenzus ellenében - 7,50 százalékra emelte irányadó kamatát, elsősorban az 5 százalékos célt meghaladó idei év végi infláció jelentősen megnövekedett kockázatára hivatkozva.

A TD Securities nevű globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének felzárkózó piacokra szakosodott stratégája, Cristian Maggio a kamatemelést kommentálva mindazonáltal úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi körülmények közepette a célt esetleg 1-2 százalékponttal meghaladó infláció lenne "a legkisebb baj". Maggio szerint a kamatemeléssel a jegybank valójában az orosz pénzügyi stabilitással kapcsolatos "mélységes és jogos aggályok" csillapítására tett kísérletet.

A piac nem is vett tudomást a jegybanki lépésről, és a rubel a kezdeti rövid erősödés után pillanatok alatt visszagyengült a kamatemelés bejelentése előtti szintek közvetlen közelébe. Ha pedig a rubel az ukrajnai válság piaci hatásai miatt összeomlik, akkor az infláció nem az orosz jegybank által jelenleg hivatalosan jósolt 6 százalék alatti éves ütemen konszolidálódik, hanem a kétszámjegyű tartományba emelkedik - hangsúlyozta a TD Securities vezető londoni közgazdásza.

Az elemző szerint az orosz gazdaságban most egyébként sem az infláció, hanem a tőkekiáramlás a legnagyobb kockázat, és a tőkeáramlási folyamatok stabilizálása még további jegybanki kamatemelést igényel. Ez azonban növekedési áldozattal jár a reálgazdaságban, ami okot adhat Oroszország további leminősítésére.

A TD Securities londoni elemzője ezzel a Standard & Poor's által pénteken bejelentett orosz osztályzatrontásra és annak indoklására utalt.

A nemzetközi hitelminősítő nem sokkal az orosz jegybanki kamatemelés előtt Londonban bejelentette, hogy a befektetésre ajánlott osztályzati sáv legalsó szintjére minősítette vissza Oroszország szuverén devizaadósságának osztályzatát. A cég elsősorban a nagyarányú tőkekiáramlás okozta külső finanszírozási kockázatokkal indokolta a lépést.

Az S&P a devizában kibocsátott hosszú és rövid lejáratú orosz államadósság besorolását az eddigi "BBB/A-2"-ről egy fokozattal "BBB mínusz/A-3-ra" rontotta, és az új osztályzatra további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Ha a Standard & Poor's az orosz devizaadós-osztályzatot a "BBB mínusz" szintről tovább rontja, azzal Oroszország elvesztené befektetési ajánlású devizaadós-besorolását ennél a hitelminősítőnél.

A TD Securities londoni stratégája szerint jelenleg komoly a kockázata annak, hogy az orosz jegybank további kamatemelésekre kényszerül. Cristian Maggio szerint a következő időszakban az alapkamatot meredek, 2,00-2,50 százalékpontos lépésekben akár a kétszámjegyű tartományba is fel kell emelni ahhoz, hogy a kamatemelések hatással legyenek a piacra és így a rubelre.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői az orosz kamatemelést kommentálva szintén arra a következtetésre jutottak, hogy az ukrajnai válság okozta tőkemenekítés további kamatemelésekre kényszerítheti az orosz jegybankot.

A rubel ugyanis rendkívül sebezhető az ukrajnai válság esetleges eszkalációjára és az Oroszország elleni nyugati szankciók szigorítására. Bár a rubel az utóbbi időszakban stabilizálódott - az orosz jegybank ebben a hónapban eddig 2,5 milliárd dollárt költött a rubelárfolyam védelmére a márciusi 26 milliárd dolláros intervenció után -, az orosz fizetőeszköz azonban ismét nyomás alá kerülhet, mivel nincs sok jele az ukrajnai válság enyhülésének - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A ház mindezek alapján azt jósolja, hogy a rubel a jelenlegi 36 rubel/dollárról 2014 végéig 39 rubel/dollárra gyengül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.26 16:47

@Tomi31: Igy igaz. A szankciok meg nem is erosek. A kovetkezok igen lasuak. Mindig Putyinnak kell egy eroset lepni az ikran fronton, hogy szinte kieroszakolja a kovetkezo amerikai lepest (az europai lepes meg lasubb). Ugy volt, hogy Obama hetfon "lep" nagyon enyhen de ujabban talan cask a jovo het vegen. Mint irtam valami drasztikusat kell hogy Putyin lepjen hogy ez a folyamat felgyorsuljon. Cinikusan megjegyzem, hogy "bizok" Putyinban, hogy e hetvegen ujra lepni fog. Na de elkanyarodtam. Vissza a lenyeghez, a gyengulo ruszki helyzethez: latok egy bizonyos parhuzamot az 1914-es alapothoz. Akkor is igen nagy volt a ruszki nemzeti oforia, a tobbseg varta es eljenezte a haboru kitoreset. II Miklos igen nagy nepszerusegnek orvendet - akarcsak Putyin most - a haborukedvelo hullam tetejen. Aztan jottek a haborus arcbacsapasok, vesztesegek es minden radikalisan valtozott mar szinte 6 honap de kulonosen egy ev utan. Jott az ehinseg es gazdasagi osszeomlas. A folytatast mar tudjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ubisanyi, 2014.04.26 09:56

És mi lesz a mi 10 milliárd eurónkkal,amit a jóságos Putyin apánk nekünk ígért?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.04.26 09:43

@Haynau: Lesz ott meg tobb kamatemeles. Ruszkiorszag megy a levesbe. Csak igy tovabb ruszkik lefele!!!

Igen lesz tovabbi kamatemeles, megszoritasok, reformok, realjovedelem csokkenes stb.. recesszio valoszinuleg mar van is, ennek hatasai is csak megszoritasok iranyaba mutat az emelkedo hiany es megindulo munkahely csokkenesek miatt.. es ez csak a kezdet, tovabbi leminosites megnagyobb nyomas ala helyezi az orosz gazdasagot, es tovabbi megszoritast von maga utan.. jelenlegi mezeshetek hamarosan tova szallnak es elindul az elegedetlenseg ahogy az reformok es megszoritasok emelkedo arak mellett ha azt nem koveti ber emeles mar pedig erre az esely kicsi.. es a szankciok meg nem is erosek, azok fokozasa majd csak ezutan johet..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Haynau, 2014.04.25 21:03

Lesz ott meg tobb kamatemeles. Ruszkiorszag megy a levesbe. Csak igy tovabb ruszkik lefele!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html