Az orosz központi bank - a kamattartást valószínűsítő piaci konszenzus ellenében - 7,50 százalékra emelte irányadó kamatát, elsősorban az 5 százalékos célt meghaladó idei év végi infláció jelentősen megnövekedett kockázatára hivatkozva.

A TD Securities nevű globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének felzárkózó piacokra szakosodott stratégája, Cristian Maggio a kamatemelést kommentálva mindazonáltal úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi körülmények közepette a célt esetleg 1-2 százalékponttal meghaladó infláció lenne "a legkisebb baj". Maggio szerint a kamatemeléssel a jegybank valójában az orosz pénzügyi stabilitással kapcsolatos "mélységes és jogos aggályok" csillapítására tett kísérletet.

A piac nem is vett tudomást a jegybanki lépésről, és a rubel a kezdeti rövid erősödés után pillanatok alatt visszagyengült a kamatemelés bejelentése előtti szintek közvetlen közelébe. Ha pedig a rubel az ukrajnai válság piaci hatásai miatt összeomlik, akkor az infláció nem az orosz jegybank által jelenleg hivatalosan jósolt 6 százalék alatti éves ütemen konszolidálódik, hanem a kétszámjegyű tartományba emelkedik - hangsúlyozta a TD Securities vezető londoni közgazdásza.

Az elemző szerint az orosz gazdaságban most egyébként sem az infláció, hanem a tőkekiáramlás a legnagyobb kockázat, és a tőkeáramlási folyamatok stabilizálása még további jegybanki kamatemelést igényel. Ez azonban növekedési áldozattal jár a reálgazdaságban, ami okot adhat Oroszország további leminősítésére.

A TD Securities londoni elemzője ezzel a Standard & Poor's által pénteken bejelentett orosz osztályzatrontásra és annak indoklására utalt.

A nemzetközi hitelminősítő nem sokkal az orosz jegybanki kamatemelés előtt Londonban bejelentette, hogy a befektetésre ajánlott osztályzati sáv legalsó szintjére minősítette vissza Oroszország szuverén devizaadósságának osztályzatát. A cég elsősorban a nagyarányú tőkekiáramlás okozta külső finanszírozási kockázatokkal indokolta a lépést.

Az S&P a devizában kibocsátott hosszú és rövid lejáratú orosz államadósság besorolását az eddigi "BBB/A-2"-ről egy fokozattal "BBB mínusz/A-3-ra" rontotta, és az új osztályzatra további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Ha a Standard & Poor's az orosz devizaadós-osztályzatot a "BBB mínusz" szintről tovább rontja, azzal Oroszország elvesztené befektetési ajánlású devizaadós-besorolását ennél a hitelminősítőnél.

A TD Securities londoni stratégája szerint jelenleg komoly a kockázata annak, hogy az orosz jegybank további kamatemelésekre kényszerül. Cristian Maggio szerint a következő időszakban az alapkamatot meredek, 2,00-2,50 százalékpontos lépésekben akár a kétszámjegyű tartományba is fel kell emelni ahhoz, hogy a kamatemelések hatással legyenek a piacra és így a rubelre.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői az orosz kamatemelést kommentálva szintén arra a következtetésre jutottak, hogy az ukrajnai válság okozta tőkemenekítés további kamatemelésekre kényszerítheti az orosz jegybankot.

A rubel ugyanis rendkívül sebezhető az ukrajnai válság esetleges eszkalációjára és az Oroszország elleni nyugati szankciók szigorítására. Bár a rubel az utóbbi időszakban stabilizálódott - az orosz jegybank ebben a hónapban eddig 2,5 milliárd dollárt költött a rubelárfolyam védelmére a márciusi 26 milliárd dolláros intervenció után -, az orosz fizetőeszköz azonban ismét nyomás alá kerülhet, mivel nincs sok jele az ukrajnai válság enyhülésének - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A ház mindezek alapján azt jósolja, hogy a rubel a jelenlegi 36 rubel/dollárról 2014 végéig 39 rubel/dollárra gyengül.