BUX
39006

Kamatokról szól az utolsó nyári hét eleje

Miután pénteken Magyarországon az ünnep miatt piaci szünnap lesz, és gyakorlatilag kölföldről sem várhatunk érdemleges adatokat, hétfőn több a bejegyzés a makronaptárban.

NAPI, 2010. augusztus 19. csütörtök, 18:38

Magyar szempontból a legérdekesebb esemény az MNB monetáris tanácsának (MT) délutáni kamatdöntő ülése lesz. A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők szerint az MT valószínűleg 5,25 százalékon hagyja az irányadó rátát.

Külföldön meghatározó hatású adatot publikálnak már délelőtt fél tízkor: az augusztusi német beszerzési menedzser index (pmi) egész Európa szempontjából fontos mutató. Az elemzők nem túlságosan bizakodók, ugyanis mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltatás területén a bővülés lassulását prognosztizálják.

Nem sokkal ezután az eurózóna összesített pmi-je érkezik, és itt is a némethez hasonló trendet valószínűsítenek az előrejelzések.

Délután a tengerentúlról a chicagói Fed júliusi aktivitási mutatója érkezik, és az amerikai gazdaság kilátásait illető bizonytalanságok miatt ez is fontos szám lehet.

Este hat órakor azután is mét az eurózónára lesz érdemes figyelni, ugyanis ekkor hozzák nyilvánosságra a devizaunió augusztusi fogyasztói bizalmi indexét. Az öreg kontinensen lassulhatott a hangulatromlás az elemzők szerint.