Kamatot csökkentett az orosz jegybank

Az orosz jegybank pénteken a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben, 25 bázisponttal csökkentette 6,25 százalékra irányadó az kamatot, és további kamatcsökkentési szándékát jelezte jövőre, ami elsősorban a makrogazdasági adatok alakulásától függ - adta hírül az MTI.
Szepesi Anita, 2019. december 13. péntek, 14:52
Fotó: Getty Images

Az orosz jegybank az idén immár ötödik alkalommal csökkentette az irányadó kamatot. A mostani 25 bázispontos vágást megelőzően októberben 50 bázispontos csökkentést hajtott végre, ezt megelőzően pedig rendre 25 bázispontos mérséklést szeptemberben, júliusban és júniusban.

A jegybank közleménye szerint a pénteken bejelentett kamatcsökkentést egyebek között az tette lehetővé, hogy a vártnál nagyobb ütemben lassult a fogyasztói áremelkedés, folytatódik a lakosság inflációs várakozásának a mérséklődése és a harmadik negyedévben a becsültnél nagyobb ütemben nőtt a GDP.

A jegybank szerint az orosz gazdaság növekedése a 0,8-1,3 százalék közé várt sáv felső határához lesz közelebb.

Oroszországban a fogyasztói árnövekedés az októberi 3,8 százalékról novemberben 3,5 százalékra lassult. A jegybank az idei évre 2,9-3,2 százalékos, jövőre 3,5-4 százalékos inflációval számol.

HOZZÁSZÓLÁSOK