A Reuters által megkérdezett szakértők az idei évre 2,2 százalékos amerikai gazdaságnövekedésre számítanak a májusban várt 2,5 százalék után. Jövőre a GDP-bővülés ütemét 3 százalékra teszik a választ adók.

Az idei évre vonatkozó növekedési előrejelzés visszafogása elsősorban azzal függ össze, hogy az első negyedévben komoly gondokat okozott a gazdaságnak a rendkívüli téli időjárás. A kormány nem végleges számításai szerint a március végével záródott három hónapban a GDP 1 százalékkal zsugorodott.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) napokban ismertetett legújabb idei évre vonatkozó előrejelzésében 2,5 százalékos gazdasági növekedést várt a korábban becsült 2,8 százalék helyett. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,8 százalékról 2 százalékra rontotta az idei évre vonatkozó becslését.

A gazdaságnövekedés szempontjából fontos munkanélküliség folyamatos csökkenésért várják a szakértők, az idei átlagos 6,3 százalékos ráta 2015-ben 5,8 százalékra változik.

A Reuters által megkérdezett 48 elemző többsége szerint a munkaerőpiaci helyzet javulása is hozzájárul ahhoz, hogy a Fed kamatot kezd emelni. Szerintük erre a jövő év második felében kerülhet sor, többségük szerint a kamatszint a jelenlegi 0,00-0,25 százalékos sávról első körben 0,5 százalékra nő. A Fed régóta, 2008 decembere óta tartja a jelenlegi kamatszintet, amit legutóbbi, június 18-iki kamatdöntő ülésén megerősített.