Kamatot emelt a kazah jegybank

A kazah központi bank pénteken azonnali hatállyal 12 százalékról 16 százalékra emelte az alapkamatot, miután a nemzeti valuta, a tenge az augusztusi leértékelés óta folyamatosan nyomás alatt áll.
MTI-Eco, 2015. október 2. péntek, 16:14
Fotó: Reuters

A jegybank rövid közleménye szerint a tenge gyengülése veszélyezteti a központi bank inflációs célját, és azért kellett pénteken emelni az alapkamatot, hogy középtávon 6-8 százalékon lehessen tartani a fogyasztói áremelkedés ütemét. A kazah jegybank augusztus 20-án döntött a tenge lebegtetéséről, azaz megszűnt az addig előírt sávszél.

Szeptember 16-ától a jegybank intervenciókat hajt végre a tenge árfolyamának erősítésére, azóta 1,278 milliárd dollárt költött erre a célra.

A tenge augusztus 19-ike óta több mint 30 százalékkal gyengült a dollárhoz képest, pénteken 271,05 tenge ért 1 dollárt.

A kazah gazdaságot sújtja, hogy jelentősen csökkent legfontosabb exportterméke, a kőolaj világpiaci ára. Karim Maszimov kazah miniszterelnök augusztusban azt mondta, hogy Kazahsztánnak olyan körülményekre kell felkészülnie, amikor "a kőolaj hordónkénti ára 30-50 dollárt ért majd, és az ország által exportált más nyersanyagok ára is meglehetően nyomott lesz".

Péntek délután a Brent olajfajta hordónkénti ára 47 dolláron állt, ami 1 dollárral kisebb a csütörtöki záróértékhez képest. Kazahsztán tavalyi olajtermelése 80,8 millió tonna volt, 1,2 százalékkal kisebb a 2013. évinél.

Tavaly 4,3 százalékra lassult a kazah GDP-növekedés a 2013-as 6 százalékos bővülés után, elsősorban a kőolaj és a fémek világpiaci árcsökkenése miatt. A kormány az idei évre a gazdaság még szerényebb, 1,5 százalékos növekedésére számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.10.02 20:20

Maszimov elnök úrral volt szerencsém egy szállodában lakni Kazahsztánban 1-2 napig (ő volt ennyi ideig, én sokkal tovább), igaz, korábban, még az érkezésem előtt Nazarbajev úr is ugyanitt szállt meg a falra kitett fényképek tanúsága szerint. Tehát, mikor Maszimov miniszterelnök érkezett, a gorillák megszállták a környéket és a szállodában is minden szintet. Csak az ott lakó vendégeket engedték be, így engem is. Én akkor csak ebédelni érkeztem a szállodába, és ebéd után felugrottam a szobába valamiért, az - egyébként értelmes, szimpatikus, de mindenkit gyanakodva figyelő - gorilláknak a kulcsomat lobogtatva, hogy lássák, hogy itt lakok. Csakhogy lefelé jövet a szobában felejtettem a kulcsomat, és ez már csak a földszinten jutott eszembe, miután átjöttem a testőrök sorfalán. Ezért visszafordultam, és magyaráztam, hogy elfeldtettem a kulcsot, zabüíl kljúcs, bátyuski. Szigorúan kérdezték, hogy mást nem felejtettem el? Á drúgovo nye zabüíli? Mondtam, nem, így aztán visszaengedtek, és minden megoldódott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html