Legutóbb július 17-én emelte meg a leszámítolási kamatlábat a jegybank, akkor egyből 300 bázisponttal, 9,5 százalékról 12 százalékra. Ezt megelőzően pedig április 15-én, ugyancsak 3 százalékponttal, 6,5 százalékról 9,5 százalékra.

Szerdán kiadott közleményében a jegybank emlékeztetett arra, hogy a fogyasztói árindex októberben éves szinten 19,8 százalékra emelkedett. Az infláció gyorsulását egyfelől a hatóságilag szabályozott árak 25,8 százalékos növekedése, másfelől a hrivnya dollárhoz viszonyított árfolyamának gyengülése okozta. Január-októberben az ukrán fizetőeszköz 58,9 százalékkal értékelődött le a dollárhoz viszonyítva.

"A piaci várakozások romlása és a hrivnya további leértékelődése pótlólagos inflációs nyomást eredményez, és az a jövő év elején is erős marad" - mutatott rá a jegybank az ukrán hírportálok által ismertetett közleményében.

A központi bank kiemelte, hogy minden erőfeszítés dacára romlanak a makrogazdasági mutatók. Ukrajna hazai összterméke (GDP) az első negyedévben 1,1, a másodikban 4,6, a harmadikban pedig 5,1 százalékkal zsugorodott. Július-októberben a lakosság 16,8 milliárd hrivnyát vont ki betéteiből, az év eleje óta pedig összesen 110 milliárd hrivnyát. A gyengülő hrivnya fokozza a deviza-, illetve valutakeresletet. A bankközi piacon a külföldi devizák iránti tiszta kereslet 4,6 milliárd dollárt tett ki csak az utóbbi négy hónap alatt.