A NBS augusztusban és szeptemberben is 50 bázispontos kamatcsökkentésről döntött. Júliusban 6 százalékon tartotta az irányadó rátát, korábban azonban márciusban, áprilisban, májusban és júniusban is 50-50 bázispontos csökkentésről döntöttek.

A kamatcsökkentést az NBS azzal indokolta, hogy az infláció továbbra is elmaradt a tervezettől, az alsó határ alatt mozog, szeptember 1,4 százalékot tett ki. A szerb központi bank 4 százalékban határozta meg az inflációs célértéket, amelyet mindkét irányba másfél százalékpontos sávon belül értelmez. A tervek szerint az infláció 2016 közepén érhet a 4 százalékos cél közelébe.

Az NBS közleménye szerint a környező országok alacsony inflációja, valamint a stabil dinárárfolyam is hatással van a szerbiai adatokra. Emellett közölték, hogy az ország jó makrogazdasági kilátásaihoz a pénzügyi konszolidáció, az átfogó reformok és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közeljövőben várható jó értékelése is hozzájárul.

Az IMF korábban úgy értékelte, hogy Szerbia gazdasága a tavalyi 1,8 százalékos zsugorodás után idén további 0,5 százalékkal visszaesik, később azonban felülvizsgálta a szerb gazdaság idei esztendőre vonatkozó előrejelzéseit, és előbb stagnálásra, majd 0,5 százalékos növekedésre módosította a GDP-előrejelzését.

A jegybank legközelebb október 12-én tart kamatdöntő ülést.