BUX
38236

Kamatot vágott az orosz jegybank

Az orosz jegybank 100 bázisponttal 14 százalékra csökkentette irányadó rátáját - írja a Financial Times.

Napi.hu, 2015. március 13. péntek, 12:41

A kamatvágás mértéke a várakozásoknak megfelelt. A jegybank közleményében azzal indokolta, hogy a kockázatok még mindig inkább a gazdaság hűtésére irányulnak. Ezen kockázatok csökkentését segíti elő a döntés anélkül, hogy az inflációs nyomást növelné.

Az orosz jegybank előrejelzése szerint a jelenlegi monetáris politika és az alacsony gazdasági aktivitás elősegíti, hogy az éves infláció 9 százalékra csökkenjenek egy év alatt. A 2017-re felállított cél pedig 4 százalék - derül ki a jegybanki közleményből. Amint az inflációs kockázat csökken, az Orosz Központi Bank kész tovább mérsékelni az irányadó kamatot - közölte a jegybank.

Az FT megjegyzi, hogy ez a második kamatvágás, amióta a jegybank 17 százalékra emelte tavaly december közepén az alapkamatot annak érdekében, hogy a rubelt stabilizálja.

A jegybank aztán január végén lepte meg a piacokat egy 200 bázispontos vágással, amelynek hatására a rubel beesett a dollárral szemben. Ezzel szemben a mostani döntésre számított a piac, a várakozást a Moszkva és a Nyugat közötti, Ukrajna miatti feszültség enyhülésére alapoztak. Az FT szerint a rubel az elmúlt hónapban nagyobb stabilitást mutatott a tavaly év végi drámai gyengüléshez képest, amikor az olajárak és a nyugati szankciók orosz gazdaságra gyakorolt hatásai miatti aggodalmak a legnagyobb mértékűek voltak.