Szlovákiában a fogyasztási hitelek kamatplafonját minden évben az egy évre számított mindenkori teljes hiteldíjmutató (THM) alapján fogják meghatározni - írta a pozsonyi Új Szó.

A kormányrendelet értelmében augusztustól a fogyasztási hitelek esetében a kölcsön százalékban kifejezett összköltsége nem lehet magasabb a banki THM kétszeresénél. A kormány eredetileg másfélszeres csúcsot javasolt, a Szlovák Bankszövetség (SBA) szerint a százalékos összköltség felső határát az egy évre számított átlagos THM háromszorosaként kellene meghatározni. Szóvivője úgy nyilatkozott, ezt abból a szempontból méltányosnak tartanák, hogy 2010-ig ez négyszeres volt.

A három hónapnál rövidebb futamidejű és 100 eurónál alacsonyabb hiteleknél az igazságügyi tárca külön, 30 százalékos kamatplafont vezetett be, lízing esetében pedig a visszafizetendő teljes összeg felső határa az egy évre számított THM 2,5-szöröse.

A rendelet szabályozza a szerződés szövegének betűnagyságát is, ez a rendelkezés azonban csak jövő év elején lép életbe. A határ az 1,9 mm-es betűméret lesz, ennél kisebb alkalmazása törvényellenes, az ilyen szerződést érvénytelenné lehet nyilvánítani