Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A banktanács csütörtöki ülésén az eddigi 1,75 százalékról 1 százalékra csökkentette az alapkamatot - közölte Markéta Fiserová, a jegybank szóvivője a testület ülése után.

Legutóbb a jegybanktanács a március 16-i rendkívüli ülésén csökkentette az alapkamatot 2,25 százalékról 1,75 százalékra. Ezt megelőzően, utoljára 2019 májusában változott.

"A döntés célja, hogy mérsékelje a koronavírus-járvány következményeit a cseh cégekre, vállalkozókra és háztartásokra" - szögzte le a szóvivő.

A cégeknek az alacsonyabb alapkamat olcsóbb hiteleket biztosít a bankokban, hasonló módon a háztartások is olcsóbb kölcsönökhöz juthatnak.

A lombardkamatot a cseh jegybank 2,75 százalékról 2 százalékra, a diszkontkamatot pedig 0,75 százalékról 0,05 százalékra csökkentette.

Pénzügyi és piaci elemzők szerint a jegybank mostani döntései ugyan fontosak, de továbbra is érvényes, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzetben hozott intézkedések gazdasági következményei csak a kormány döntéseivel befolyásolhatók - kommentálta a jegybank lépését Jakub Seidler, az ING Bank fő gazdasági szakértője.