A lengyel kormány átalakításáról folyó tárgyalások szeptember közepén kudarcba fulladtak, ami felvetette a kisebbségi kormányzás vagy az előrehozott választások lehetőségét. Nem sokon múlott a kormány bukása, és még nincs vége a meccsnek, miután a háttérben hatalmi harc folyik azért, ki vezesse a lengyel nacionalista jobboldalt - derült ki a Financial Times cikkéből.

A krízist Zbigniew Ziobro keményvonalas igazságügyi miniszter, a szerény támogatottságot élvező Szolidáris Lengyelország párt vezetője indította el azzal, hogy pártja nem hajlandó megszavazni az állati jogokról szóló törvényt.

A jogszabály különösen fontos Jaroslaw Kaczynskinak, a nagy kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökének, az ország tényleges irányítójának, ám nyilvánvaló, hogy a törvény csak apropót adott Ziobrónak egy erőpróbára. Ő és szövetségesei még a kormánynál is keményebb irányvonalat képviselnek az LMBT-jogok eltiprásában és a külföldi anyagi támogatást is élvező civil szervezetek elleni fellépésben.

A felállás

Lengyelországot a Jobboldali Unió nevű pártkoalíció kormányozza 2015 óta, amelynek az említett két párton kívül tagja még az Egyetértés nevű szintén törpe párt Jaroslaw Gowin volt miniszter vezetésével. Ezt a csoportot tavaly újraválasztották, ám Ziobrónak nagyratörő céljai vannak: ő akar a 71 éves Kaczynski utóda lenni a lengyel nacionalista jobboldal élén. Ennek jegyében szövetségesei már a nyáron bírálták Mateusz Morawiecki miniszterelnököt, mondván: túl kompromisszumkész, ideológiailag puha. A PiS elnöke a kormányfőt látná szívesen pártja élén, ha ő visszavonul.

Ziobro a kormánykoalíció jobboldali elkötelezettségének biztosítójaként állítja be magát - mondja Ludwik Dorn, a PiS-elnök közeli szövetségese, aki a kormányban a kis párt vezetője mellett is dolgozott. Ő és hívei attól tartanak, hogy Kaczynski a következő választáson kevesebb helyet biztosít majd nekik a pártlistákon.

Politikai vadászat

Ziobrót kíméletlen politikusnak tartják. Az előző PiS kormányban, még a Jog és Igazságosság tagjaiként 2005 és 2007 között igazságügyi miniszter és főügyész volt. Sajtókonferenciák sorozatán támadott mindenkit akit ért, a bűn és a korrupció legfőbb üldözőjének szerepében lépve fel. Politikai ellenfelei úgy találták, hogy bármelyiküket belekeverheti valamibe és lejárathatja, ha akarja.

A PiS-ből aztán 2011-ben kirúgták, miután megkérdőjelezte Kaczynski vezetését. Később megalapította saját pártját, a Szolidáris Lengyelországot. A 2015-ös választás előtt a PiS-nek szüksége volt rá és pártjára a többséghez, így került vissza a hatalomba. Ezt arra használta fel, hogy újra az igazságügyi tárca élére kerülve teleszórja emberivel az igazságszolgáltatás minden területét, s így ellenőrzése alá vonja a teljes igazságügyi rendszert. Emiatt sokan félnek tőle.

Kicsi, de életveszélyes

A közvélemény-kutasok szerint a Ziobro pártja 1,5 százalékon, az Egyetértés 1,2 százalékon, a PiS 35 százalékon áll. A parlamentbe jutáshoz a szavazatok öt százalékát kell megszerezni, így a két kis pártnak önállóan semmi esélye sincs. Ugyanakkor Kaczynski nem felejtette el, hogy az általa vezetett, 2005 és 2007 között regnáló kormányt a koalíciós partnerek közti széthúzás buktatta meg. Ezzel utat nyitottak nemezise, Donald Tusk mérsékelt jobboldali kormányzása előtt.

A lengyel média szerint felmerült, hogy Ziobro pártja beolvad a PiS-be, ami megnyithatná előtte az utat Kaczynski széke felé, ám a Jog és Igazságosság elnöke Morawieckinek szeretné átadni a helyét. Utóbbi mérsékeltebb az igazi lengyel nacionalistáknál, így együtt tudna kormányozni a mérsékelt jobboldal valamelyik frakciójával is.

Irgum-burgum

Dorn szerint Ziobro a hét végén a következőt sugallja Kaczynskinek: "A partvonalra akarsz szorítani? Bábot akarsz belőlem csinálni? Gyerünk, próbáld meg, de nem fogom kímélni magam, nem fogom halogatni, hogy megbuktassam a kormányt. Ezzel politikailag halálra ítélem magam, de viszlek téged is magammal." Végül az utolsó pillanatban felrántotta PiS hajója felé száguldó kamikazegépét, kijelentve, hogy jó kis koalíció ez, viták a legjobb családban is vannak, de folytatni kell a kormányzást.

A történetnek ezzel nem volt vége. A koalíciós pártok hétfőn tárgyaltak a jövőről, Ryszard Terleckire, a PiS parlamenti frakcióvezetőjére osztották a rossz rendőr szerepét, egyebek mellett kijelentette, hogy ha előrehozott választások lesznek, akkor a Jog és Igazságosság egyedül indul, így a kis pártok is megnézhetik, mit tudnak elérni a nagy testvér nélkül. A PiS vezetősége hétfő estig nem döntötte el mi legyen: sajtóértesülések szerint az biztos, hogy Gowin és pártja maradhat, de a másik kis párttal felbomolhat a koalíció.

Harapófogóban

Jaroslaw Kaczynski nagy állatvédő, ezért nyújtotta be a kormány azt a törvényjavaslatot, amely korlátozná, hogy szőrméjük megszerzéséért állatokat tenyésszenek és betiltaná az állatok láncon tartását. Ezt a koalíciós partnerek képviselői, sőt egyes PiS-politikusok sem szavazták meg. Ugyanakkor a liberálisok és a baloldal voksaival elfogadta a parlament. A Jog és Igazságosság elnöke azért került nehéz helyzetbe, mert ha kisebbségből akarnák folytatni a kormányzást, akkor vélhetően nem tudnák elfogadtatni a költségvetést. Ha előrehozott választások lennének, akkor lehet, hogy pont vidéken, legerősebb bázisán veszítene szavazatokat a PiS, mert ott népszerű a szőrmekészítés céljával történő állattartás.