Káosz a brexit körül - most akkor mit akarnak?

Theresa May brit miniszterelnök egyértelművé tette, hogy Nagy-Britannia a brexit után is az egységes európai piacon fog "tevékenykedni". A hét végén még olyan megjegyzést tett, amit ennek ellenkezőjeként értékeltek a piaci szereplők, s ezért a font zuhanórepülésbe kezdett.
Napi.hu, 2017. január 9. hétfő, 15:57
Fotó: MTI/EPA

Theresa May brit miniszterelnök élete egyik legfontosabb beszédét mondta el hétfőn, amelyben egyebek mellett többé-kevésbé tisztázta álláspontját a brexit egyik fontos kérdésével, Nagy-Britannia egységes európai piaci részvételével kapcsolatban.

A hét végén adott interjújában olyan megjegyzést tett, amit a piaci szereplők úgy értelmeztek, hogy London ki akarja vinni az országot az egységes piacról. Azt mondta ugyanis, hogy Nagy-Britannia nem szemezgethet EU-tagságának elemeiből, azaz nem válogathat, hogy mit tart meg és mit nem.

A megjegyzés nyomán a hét első napján a font kéthavi mélypontra gyengült a többi világvalutával szemben. Ezek után jött hétfői beszéde, amiről a BBC tudósított.

Nincs kemény és puha(?)

Visszautasította, hogy korábbi megjegyzését az úgynevezett kemény brexit elfogadásaként interpretálják, ami azzal járna, hogy visszaállnának a vámtarifák a szigetország és az öreg kontinens között. Ennek ellentéte a puha brexit, amelyben Nagy-Britannia az egységes piac része marad.

May kijelentette, hogy elutasítja mind a kemény, mint a puha jelzőt. Kormánya a lehető legjobb megállapodásra törekszik az EU-val, a kereskedelem és a közös európai piacon való tevékenység területén. Más szóval határozottan elzárkózott attól, hogy elkötelezze magát a kemény brexit mellett. Másrészt puha mellett sem tette le a voksát.

Ezt követően azonban áttért egy konzervatív politikustól szokatlan társadalmi céljai ecsetelésére.

Nem hagyjuk őket

Kormánya feladatának azt látja, hogy segítsenek azoknak az alacsony és közepes jövedelmű családoknak, amelyeket veszélyeztet a globalizáció. Azoknak az embereknek, akiket az út szélén hagytak az elmúlt 20 év kormányai (beleértve az előző kettőt, amelynek ő is tagja volt belügyminiszterként).

Az emberi élet többről szól, mint az individuális, személyes érdekek követéséről - folytatta, hozzátéve, hogy az erős, stratégiai szerepet vállaló állam híve.

Hiba volt

A 2008-as pénzügyi összeomlás, illetve a 2009-es brit politikai botrány, amelyben kiderült, hogy egyes politikusok megengedhetetlen célokra használják fel költségtérítésüket, sokak bizalmát megingatta a meglévő társadalmi intézményekben. Ez kedvez azoknak a politikusoknak, akik könnyű megoldásokat kínálnak a bajokra.

Ennek a folyamatnak a része a radikális jobb- és baloldal előretörése Európában. A hiba gyökere azonban az, hogy a mérsékelt politikai erők hagyták az inkorrekt viszonyok kialakulását, a társadalmi megosztottság elmélyülését. Figyelmen kívül hagyták a kisemberek mindennapi jogos problémáiból fakadó elégedetlenségét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2017.01.09 16:50

Az nem az angolok hibája, hogy az EU-s szerződésekben nincsenek rögzítve a kilépés feltételei. Ebből is látszik, hogy az EU-t, minden ellenkező esküdözéssel szemben, egyirányú utcának tervezték. Aztán kiderült, hogy ez az egyirányú utca igazából zsákutca...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html