Az orosz külügyminisztérium hivatalos közleményben tett említést arról, hogy január 6-án Donald Trump amerikai elnök hívei részben felfegyverkezve lerohanták a washingtoni Capitoliumot - derült ki a Moscow Times tudósításából. Az orosz kormány úgy látja, hogy az USA választási rendszere archaikus, nem felel meg a modern elvárásoknak és kitett a csalásoknak. Ezt leszámítva remélik, hogy az Oroszországgal barátságos amerikaiak megőrzik büszkeségüket a kínos események ellenére.

Gennagyij Zjuganov az ellenzékben politizáló orosz Kommunista Párt elnöke szerint visszaért a bumeráng az USA-ba ,amely kirobbantotta a színes forradalmakat Kelet-Európában Ukrajnától Fehéroroszországig és a Közel-Keleten. A Kremllel szimpatizáló Vlagyimir Szovoljov tévés személyiség "Majdan Washingtonban" megjegyzéssel kísérte az eseményeket a Kijevben 2013-2014-ben lezajlott utcai mozgalomra utalva, amely lemondásra kényszerítette az oroszbarát Viktor Janukovics elnököt.

"Veled vagyunk, Donald"

Leonyid Szlutszkij, a Duma nemzetközi bizottságának elnöke szintén a színes forradalmak visszaköszönését látja a washingtoni eseményekben. Szerinte a felfordulás azzal a veszéllyel jár, hogy az amerikai politikai hatalmi berendezkedés válságba kerül az új évszázadban. A felsőház külügyi bizottságának vezetője, Konsztantyin Koszacsev úgy véli, ezek után minden alapot elvesztett az USA arra, hogy más országoknak a demokráciáról papoljon.

Vlagyimir Zsirinovszkij, a nevére rácáfoló szélső jobboldali Liberális Demokrata Párt vezetője azt üzente Amerikába, hogy "Légy erős Donald, veled vagyunk, a külvilág segíteni fog téged." Ennek ellenpontjaként Alekszej Navalnij, a demokratikus ellenzék vezére azon kesergett, hogy a kaotikus jelenetekre hivatkozva Vlagyimir Putyin államfő arra mutogathat majd, hogy bezzeg Oroszországban stabil a politikai rendszer. Megjegyezte, hogy bár vannak gondok az USA-ban, az ottani átlagkereset tízszerese az orosznak. Maga Putyin szóra sem méltatta a felfordulást az amerikai Kongresszus épületében, pedig újságírókkal találkozva mondhatott valamit.