Kínos perceket élt át a görög kormány, miután kiderült, hogy a parlamenti beterjesztés előtti utolsó pillanatban visszavonta a közszolgálatban ideiglenes szerződéssel foglalkoztatott alkalmazottak helyzetével kapcsolatos törvényjavaslatát - írja az ekathimerini.com hírportál. Ezek a munkavállalók jelenleg azt követően is jogosultak fizetésük felvételére, miután lejárt szerződésük, ám pereskedésbe kezdtek annak érdekében, hogy állandósítsák foglalkoztatásukat. Az ilyen jogi eljárások évekig tarthatnak, ami nem kis pénzébe kerül az államnak. Becslések szerint tízezren próbálkoznak ezzel az álláshosszabbítással.

Az állami adminisztráció reformjáért felelős miniszter, Antonisz Manitakisz olyan változtatást akar, amelynek értelmében az ideiglenes közalkalmazottak csak szerződésük végéig kaphatnák a bérüket. Ez a megoldás összhangban van az EU-ECB-IMF trojkának tett ígéretekkel, azaz a kedvezményes nemzetközi hitel felvételének feltételeivel. Antonisz Rupakiotisz igazságügyi miniszter viszont szembe fordult a javaslattal, mivel a tárcáját nem vonták be az elkészítésbe és vele személyesen sem konzultáltak. A vita a törvénytervezet beterjesztését megelőző kormányülésen robbant ki, végül nem maradt más lehetőség, mint hogy visszavonják a javaslatot.

Az ügy különösen kínos a koalíció legkisebb pártjának, a Demokratikus Baloldalnak, miután minkét érintett minisztert ez a politikai erő adja. Ráadásul Fotisz Kuvelisz, a párt elnöke a napokban más elképzelést fogalmazott meg: szerinte maradhatna a jelenlegi bérfizetési szabály, de fix határidőt kellene adni az foglalkoztatás állandósítását célzó jogi eljárások lebonyolítására. A botrány a görög sajtó szerint előszele a görög kormány átalakításának. A hírek arról szólnak, hogy a két baloldali párt - az előbbi és a Paszok - nagyobb szerepet akar kapni a kormányzásban, prominens figuráikat tolnák be a kabinetbe. Úgy tűnik, bíznak a válságkezelés sikerében, amelynek áldásos imázsjavító hatását szívesen magukra irányítanák.