Káosz az USA légiközlekedésében - tűz tombolt Chicagóban

Teljesen megbénult a közlekedés péntek reggel Chicago mindkét repülőterén, mivel tűz ütött ki a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) helyi légiirányító központjában. A leállás országosan is zavart okozott a légiközlekedésben.
MTI-Eco, 2014. szeptember 26. péntek, 17:48
Fotó: Reuters

A rendőrség közlése szerint szándékos tűzokozás történt, a tüzet az FAA egy alkalmazottja okozta. A hatóságok azt is közölték, hogy nincs szó terrorcselekményről. Az Aurora elővárosban történt tűzeset miatt több mint félezer járatot kellett törölni Chicagóban és további járatkimaradások várhatók a Midway és O'Hare repülőtéren. Utóbbi az Egyesült Államok egyik legjelentősebb légikikötője, amelynek leállása országosan is zavart okozott a légiközlekedésben.

A tűz a légiirányító központ alagsorában, helyi idő szerint reggel 6 óra előtt keletkezett, a létesítményt kiürítették és a feladatkörét más központok vették át.

Frissítés
Az FAA közölte, hogy a chicagói légi forgalom fokozatosan újraindul.

A mentőalakulatok a pincében találtak rá az FAA gyújtogató alkalmazottjára, aki meg nem nevezett jellegű sérülést okozott önmagának. A férfit kórházba szállították.

A tüzet több mint 580 tűzoltó bevetésével sikerült eloltani.

A hatóságok nem közölték, hogy meddig szünetel még a chicagói légi forgalom.

Május óta ez a második eset, hogy légi irányítási központban bekövetkezett baleset miatt le kellett állítani a chicagói reptereket. Akkor az elgini létesítmény egy túlhevült kézszárítója árasztotta el füsttel a szellőzőrendszert. Akkor 1100 járatot töröltek.

A nyugati parton áprilisban komputerhiba miatt háromnegyed órára le kellett állítani Los Angeles-i nemzetközi repülőtér forgalmát.

HOZZÁSZÓLÁSOK