Káosz és összeomlás fenyeget Magyarország szomszédságában

Európa jelenleg legjobban bővülő gazdasága túlfűtötté válthat, a költségvetési hiány és az államadósság elszállhat - figyelmeztetnek a román gazdaság gyengeségeire a szakértők. Az ok egyszerű: a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát folytat.
Komócsin Sándor, Barabás Júlia, 2017. október 29. vasárnap, 09:09
Fotó: Pixabay

Súlyos gondok jelentkezhetnek a román gazdaságban a közeljövőben, mert a GDP jelenlegi gyors növekedése a fogyasztáson alapul, a kormány a beruházási forrásokat csökkenti ahhoz, hogy legyen pénz a beígért béremelésekre - idézte a New York Times cikkét a Maszol. A bukaresti statisztikai hivatal szerint a GDP 6,1 százalékkal nőtt a második negyedévben, ez azonban nem az állami beruházásokon, hanem a fogyasztáson alapul - figyelmeztetett az amerikai lap.

Ugyanazokat a hibákat követjük el, mint Görögország. A gazdasági fellendülés időszakában növeljük a közadósságot - mondta a lapnak Cristian Paun gazdasági elemző. A román folyó fizetési mérleg hiánya az év első nyolc hónapja után 4,03 milliárd euró volt, 52,4 százalékkal nagyobb, mint 2016 hasonló időszakában, a közadósság pedig eléri a 33,9 milliárd eurót, ami öt százalékkal több a múlt év végi összegnél.

Csengenek a telefonok

Nem kellett sokat várni arra, hogy az összeomlás veszélye megüsse más sajtóorgánumok ingerküszöbét is. Gorgiana Oncete bukaresti könyvelő egy évtizede indította el vállalkozását, de még nem volt olyan helyzetben, mint most. Olyan tempóban és olyan kaotikusan változnak az adó- és járulékszabályok, hogy nem tudja mit mondjon cégvezető-vállalkozó ügyfeleinek, akik szeretnének alkalmazkodni a szabályozói környezethez - írta a Bloomberg.

A könyvelő telefonja folyamatosan cseng: az ügyfelek kétségbeesetten kérik a tanácsát. Bár a tervezett bér- és járulékváltozásokat végül a napokban nyilvánosságra hozták, ezt nem jelent semmit, mert a kormány eddigi gyakorlata alapján bármit, bármikor megváltoztathatnak. Oncete szerint a már a jövő héten új törvénytervezetet nyújthatnak be.

Pénzesőt ígérnek jövőre

Jövő év január elsejétől a jelenlegi 1450 lejről 1900 lejre (130 ezer forint) nő az országos bruttó minimálbér Romániában - idézte a Maszol Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszter bejelentését. Emellett 16 százalékról 10 százalékra csökken a jövedelemadó. Adókedvezményekben részesülnek január elsejétől az alacsony fizetésűek: a bruttó minimálbérből élők fizetéséből 510 lej lesz adómentes a jelenlegi 300 lej helyett. Ez az összeg a gondozásukban lévő gyermek számával arányosan 160 lejenként nő.

Az egymillió euró alatti üzleti forgalmú vállalatok a 16 százalékos nyereségadó helyett egyszázalékos bevételalapú társasági adót fognak fizetni. Ez az intézkedés a pénzügyminisztérium szerint 450 ezer vállalkozást érint. A szellemi tevékenységet végző magánszemélyek (ügyvédek, közjegyzők, orvosok, újságírók) nem a jövedelmükel arányos, hanem a minimálbérnek megfelelő társadalombiztosítási hozzájárulást fizetnek. Ez az intézkedés félmillió embert érint.

Politikai bizonytalanság

Az adópolitika cikk-cakkja valószínűleg csak következményei a politikai bizonytalanságnak - írja a Bloomberg. A kevesebb mint egy éve hatalomra került szociáldemokrata kormány Mihai Tudose személyében második miniszterelnökét fogyasztja. Elődje azt követően volt kénytelen lemondani, hogy a korrupció büntetését enyhítő kezdeményezése a rendszerváltás óta nem látott tüntetésekhez vezetett.

Elemzők szerint a politikai bizonytalanság párosulva azzal, hogy a gazdaságot a túlfűtötté válás veszélye fenyegeti, Kelet-Közép-Európa gyenge láncszemévé teszi Romániát. Erre utal, hogy a lejben kibocsátott államadósság iránti kereslet visszaesése miatt lejkötvények jóval gyengébben muzsikálnak, mint a cseh vagy a lengyel állampapírok.

Ideges vállalatok

Ezt érzékelik a cégek is. Az OMV Petrom SA, az ország legnagyobb vállalata immáron több mint három éve vár arra, hogy a parlament végre döntsön az új royaltyszabályozásról. Partnerével, az amerikai Exxon Mobillal 2018-ban dönteniük kell arról a fekete-tengeri beruházásról, amely biztosíthatja az ország energia-önellátását.

Az általános idegességet mutatja, hogy a közvetlen külföldi működőtőke-befektetések ötödükkel, 2,5 milliárd euróra estek az év első nyolc hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. Egy friss felmérés szerint a cégek 90 százalékának üzleti tervezését befolyásolják a szabályozói környezet kiszámíthatatlan változásai.

Nem tesz jót Románia imázsának, hogy a korrupció elleni ügyészek hadjárata ellenére az ország a Transparency International 176 országot listázó Corrumption Perceptions Indexén még mindig az 57. A bukaresti kormány illetékesei nem reagáltak a Bloomberg kérésére, hogy kommentálják a román gazdaság kaotikus helyzetével kapcsolatos cikket.

A nyitókép forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.10.29 22:23

@Tutifruti72:
Kissé zavaros a mondanivalód, sokat ittál? Soha nem ítéltem meg embert másról mint a tetteiről, szemben sok jobberrel. Sokan vagyunk ilyenek és nekünk van igazunk. Románia sikere vagy sikertelensége senkinek nem lehet közömbös. Az ott élő magyarok érdekében mondom, nekik elsősorban Románia sikere a legfontosabb, mert ott élnek. Ha jól megy az ország sora a konfliktus is kevesebb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.10.29 21:17

@Tutifruti72: ne foglalkozz vele, ez a legostobább troll az oldalon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.10.29 21:16

@zana: "Az autonómiát el kell felejteni, mert nem lesz."

Hát ebben az ócska EU-diktatúrában biztos hogy nem, szerencsére most hullik a darabjaira a szemünk előtt.

De hadd mondjak én is valami jót, neked a családodat kell elfelejtened végleg, mert már sosem költöznek vissza egy olyan undorító rágcsálóhoz, mint te...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.10.29 21:14

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tutifruti72, 2017.10.29 21:13

@zana: de nem mindenkinek van ... ezt kell megerteni ... ettol meg lehet jo pék valaki, mert rosszul hasznalja a semleges nemet.
Amugy akkor esnél pofára, amikor kiderulne, hogy anyadat is megtagadtad, jol is beszelned a hivatalos nyelvet, de megsem lennel "neam" - kozuluk valo, az utolso pillanatban ... Latszik hogy fingod sincs a kisebbsegi eletrol ... ezt csak ugy zarojelben mondom, mert nem sok koze van a cikkben leirtakhoz ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html