Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Narendra Modi miniszterelnök kedd este televíziós beszédben jelentette be, hogy az adócsalás, a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelem jegyében azonnali hatállyal érvénytelenítik a két legnagyobb címletű bankjegyet, az 500 és az 1000 rúpiásat. Ezek értéke 6,5, illetve 13 eurónak felel meg, és a mindennapi életben ez volt eddig a két leginkább használt bankjegy.

A kormányfő a legnagyobb titokban készítette elő az érintett 24 milliárd darab bankjegy demonetizációját. Indiában a fizetési tranzakciók 90 százalékát készpénzben bonyolítják le, ezért több százmillió ember került abba a váratlan helyzetbe, hogy nincs elég készpénze még a napi bevásárláshoz sem.

A legforgalmasabb helyeken lévő bankoknál, bankjegyautomatáknál (atm) félkatonai alakulatok egységei posztolnak a rendbontás megakadályozására.

Csütörtöktől kezdve két lehetősége van mindenkinek: vagy bankszámlára helyezi el, vagy beváltja más címletekre a birtokában lévő, a forgalomból kivont bankjegyeket. Ha azonban nagy összegről van szó, a tulajdonosnak el kell számolnia a pénz eredetéről

Szerda a felkészülés napja volt a bankok számára: ekkor kapták meg az újonnan forgalomba kerülő bankjegyeket. Azonban az országban több mint 200 ezer atm üzemel, és ezeknek több mint a felét nem állították át úgy, hogy ki tudja adni az új, 2000 rúpiás bankjegyet.