Káosz és pénzhiány Indiában

Kaotikus állapotok alakultak ki, helyenként dulakodásra is sor került szombaton India-szerte a bankautomatáknál a váratlan bankjegycsere miatt: az embereknek nincs készpénzük a vásárlásokhoz, mert a régi bankjegyek már nem érvényesek, az újakból viszont nem tudnak elegendő mennyiségűt kivenni a bankfiókokban és az automatákból.
portfolio.hu, MTI, 2016. november 12. szombat, 15:50
Fotó: Reuters

Narendra Modi miniszterelnök kedd este televíziós beszédben jelentette be, hogy az adócsalás, a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelem jegyében azonnali hatállyal érvénytelenítik a két legnagyobb címletű bankjegyet, az 500 és az 1000 rúpiásat. Ezek értéke 6,5, illetve 13 eurónak felel meg, és a mindennapi életben ez volt eddig a két leginkább használt bankjegy.

A kormányfő a legnagyobb titokban készítette elő az érintett 24 milliárd darab bankjegy demonetizációját. Indiában a fizetési tranzakciók 90 százalékát készpénzben bonyolítják le, ezért több százmillió ember került abba a váratlan helyzetbe, hogy nincs elég készpénze még a napi bevásárláshoz sem.

A legforgalmasabb helyeken lévő bankoknál, bankjegyautomatáknál (atm) félkatonai alakulatok egységei posztolnak a rendbontás megakadályozására.

Csütörtöktől kezdve két lehetősége van mindenkinek: vagy bankszámlára helyezi el, vagy beváltja más címletekre a birtokában lévő, a forgalomból kivont bankjegyeket. Ha azonban nagy összegről van szó, a tulajdonosnak el kell számolnia a pénz eredetéről

Szerda a felkészülés napja volt a bankok számára: ekkor kapták meg az újonnan forgalomba kerülő bankjegyeket. Azonban az országban több mint 200 ezer atm üzemel, és ezeknek több mint a felét nem állították át úgy, hogy ki tudja adni az új, 2000 rúpiás bankjegyet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2016.11.12 17:47

Gondolkodtak az illetékesek, mielőtt ezt az intézkedést hozták? Szerintem nem!

Normális kormány nem tesz ilyet az emberekkel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html