Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

A jogszabályt szerdán késő este 170 igen, kettő nem, három tartózkodó szavazattal hagyta jóvá a képviselőház, a parlamenti ülésről készült felvételek ugyanakkor azt bizonyítják, hogy miután az ellenzék tiltakozásképpen kivonult az ülésről, legfeljebb 80 képviselő maradt a teremben - állítja Viktor Ponta, a PSD elnöke.

Az ellenzék és az érdekképviseletek által hevesen bírált jogszabály egységesíti a nyugdíjazás kritériumait, eltörli az egyes kategóriák kiváltságait, megszüntetve ezzel a nyugdíjak között korábban tapasztalt kirívóan nagy különbségeket.

A már csak az államfő aláírására váró jogszabály szerint a nyugdíjak kiszámolásánál alkalmazott, a bruttó átlagbérhez kötött szorzó a jelenlegi 39 százalékon marad, a nyugdíjkorhatár viszont 2030-tól 65 évre emelkedik mind a férfiak, mind pedig a nők esetében.

A nyugdíjtörvény elfogadása hatalmas felháborodást váltott ki a nemrég 25 százalékos fizetéscsökkentéssel sújtott közalkalmazottak körében.

Hétfőn az ország valamennyi megyéjében legalább két órán át tartó tiltakozó akciót tartanak, szeptember 22-étől naponta mintegy 4000 ember vonul a fővárosba - közölte Liviu Apostoiu, a Cartel Alfa érdekképviseleti tömb alelnöke.

Az utcai megmozdulások mellett teljes munkabeszüntetéssel fenyegetőznek a közigazgatásban dolgozók, az egészségügyi alkalmazottak és a rendfenntartók is.

A rendkívüli megszorító intézkedéseket az IMF nyomására volt kénytelen bevezetni a kormány, a költségvetési deficit féken tartása ugyanis feltétele a tavaly aláírt összesen 20 milliárd eurós hitelegyezmény részletei folyósításának.

A nyugdíjalap finanszírozása 2011-ben öt-, 2012-ben pedig már hatmilliárd eurós terhet rótt volna az államkasszára, az új nyugdíjtörvény életbelépésével a kiadások a felére csökkennek - indokolta a kormány döntését Emil Boc miniszterelnök.

Egyre többen hangoztatják ugyanakkor, hogy Bukarestnek a július elsején életbe lépett ötszázalékos áfaemelés, a 25 százalékos bércsökkenés, a létszámleépítések és a burkolt nyugdíjcsökkentések ellenére sem sikerül a deficitet az IMF-megállapodás szerinti 6,8 százalék alá szorítani.