Írország el fogja kerülni a "gazdasági végítéletet" - sietett tegnap leszögezni Patrick Honohan, az ír jegybank kormányzója, miután egy neves közgazdász és egy miniszter is arról beszélt, hogy az országnak át kell ütemeznie adósságait. A bankelnök szerint ha a dolgok jól mennek, azaz megfelelő lesz a GDP növekedése, akkor az ország tartozásai finanszírozhatók lesznek. Ha a bővülés elmarad a szükségestől, akkor sokkal nehezebb lesz a helyzet, és egyelőre az ország növekedési kilátásai gyengék - ismerte el. Az adósságot Írország európai partnereivel együttműködve kell kezelni - tette hozzá.

Honohan részben Pat Rabbitte energiaügyi miniszter nyilatkozatára reagált, amelyben Rabbitte azt mondta, hogy nézete szerint a 85 milliárd eurós EU-IMF hitel visszafizetését át kell ütemezni. A miniszter reméli, hogy az EU pénzügyminiszterei jövő heti tanácskozásukon a kölcsön 5,8 százalékos kamatának mérsékelése mellé állnak, miután az Európai Bizottság elvi beleegyezését adta ehhez. A jegybank első embere mellett a pénzügyminisztérium szóvivője is szükségét látta hangsúlyozni, hogy a hiteleket terv szerint csökkentik, az átütemezés nem szerepel a lehetőségek között.

Sokkal durvábban fogalmazott Morgan Kelly közgazdász professzor, akire a sajtó az ír Doktor Végzet nevet ragasztotta, miután 2006-ban azt jósolta, hogy az ír ingatlanárak 80 százalékkal fognak zuhanni - a jóslat egyébként 2009-ben be is jött. Szerinte Írország az elhúzódó, kaotikus nemzeti csőd elé néz, ha nem szakít az EU-IMF mentőcsomaggal, amely szerinte szánalmas bukás. Kelly azt ajánlja, hogy a kormány feltőkésítési akciói nyomán állami kézbe került bankokat át kell adni az Európai Központi Banknak és a költségvetési hiányt azonnal nullára kell csökkenteni a GDP 10 százalékát elérő jelenlegi szintről. Ez tenné lehetővé, hogy az ország leszokjon a külső segítség igénybevételéről és mérsékelje adósságát.

Az ír tartozások aránya a kormány várakozása szerint 2014-ben a GDP 116 százalékán tetőzhet. 2007-ben mindössze 25 százalék volt ez az arány, igaz, a GDP azóta 15 százalékkal zsugorodott. A tízéves ír kötvények hozamfelára a megfelelő német állampapírok felett 13 bázisponttal, 718 pontra nőtt pénteken - november 6-án, az ír mentőcsomag elfogadása előtti napon 646 ponton állt ez a mutató.