Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - fogalmazott az agrárminiszter.

A megállapodás alapvetően fogja meghatározni a magyar mezőgazdaság támogatási rendszerének és termelési feltételeinek jövőjét a 2023-2027 közötti időszakban. A közvetlen támogatási rendszer, a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások támogatása, a termeléshez kapcsolódó környezetvédelmi feltételek, a fiatal gazdák vagy a kisgazdaságok támogatása együttesen biztosítja majd a magyar mezőgazdaság versenyképes fejlődését.

Jó hír az állattenyésztőknek és a kertészeknek egyaránt, hogy a termeléshez kötött és az átmeneti nemzeti támogatások is megmaradnak - tette hozzá Nagy István.

A tárcavezető az MTI kérdésére kiemelte, hogy az új megállapodás támogatásrendszere biztosítja környezetünk, teremtett világunk megőrzését és a gazdáink versenyképes termelését.

Mi is ez a megállapodás?

A közös agrárpolitika (KAP) az EU 2020-as költségvetésének 34,5 százalékát teszi ki, ami 58,12 milliárd eurót jelent. A 2020 utáni közös agrárpolitikában a tagállamok vállalták, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre és a fenntartható földművelésre. A megállapodás értelmében viszont megkapják az ahhoz szükséges mozgásteret, hogy saját maguk határozzák meg, miként érik el a környezetvédelmi célokat. A Tanács közlése szerint lesz például egy kétéves pilot időszak arra, hogy a tagállamok eldönthessék, hogy a forrásokat hogyan osztják el a különböző zöld megvalósításokban. A lényeg, hogy 2 év alatt fel kell állnia az új rendszernek.

A KAP jelenlegi szabályai 2020. december 31-én járnak le, addig amíg az Európai Parlament és a Tanács nem jut közös nevezőre, átmeneti szabályokat kell alkalmazni. Az Európai Parlamentben ez a kérdés a héten kerül napirendre, a végső álláspont elfogadása péntek este várható az Eurologus brüsszeli portál szerint.

Két alappillér

Az új és sokkal zöldebb agrárpolitikának két alappillére van. Egyrészt kötelezővé tesz bizonyos természetvédelmi szabályokat, másrészt megállapítja a folyósítandó támogatások minimumát. Így innentől kezdve nem a tagállamok belátásától függ, hogy megteszik-e a szükséges lépéseket és elegendő pénzt szánnak-e a célokra. Csak az eszközök közt válogathatnak - magyarázta a német földművelésügyi miniszter, Julia Klöckner az Euronews szerint.

A jövőben a legnagyobb szennyezőknek plusz adót kell fizetniük, a környezettudatos gazdák támogatását viszont megemelik. Ezeket a pénzeket egy elkülönített költségvetésből gyorsabban és közvetlenül fogják kifizetni. Az új KAP keretében minden gazdálkodót a magasabb környezetvédelmi standardok betartására fognak kötelezni, még a kicsiket is. A zöld átállás könnyítése érdekében a kisgazdálkodóknál egyszerűsítik az ellenőrzeseket, csökkentik az adminisztratív terheket - derül ki a Tanács honlapján olvasható közleményben.

A Euronews szerint a küldöttek a vízi élővilágra is gondoltak. Így a Balti-tengeren 6 százalékkal csökkentik a halászat mértékét.