A szerdai, talán idő előtti Fed kamatemelés veszélyeire figyelmeztet a Dr. Végzetnek is hívott Nouriel Roubini közgazdász és Lawrence Summers volt amerikai pénzügyminiszter. A Bloombergnek adott nyilatkozatában Summers kifejtette, hogy szerinte még mindig komoly kételyek vannak az amerikai gazdaság növekedési kilátásait illetően, a célul kitűzött 2 százalékos inflációs cél elérhetőségét tekintve és a pénzügyi piacok stabilitásával kapcsolatban. Egy olyan világban, ahol mindenki elkövet hibákat, jobb könnyen korrigálható hibás döntéseket hozni, mint a nehezebben kijavíthatóakat - tette hozzá.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az általános piaci várakozások szerint szerdán megkezdheti hosszú idő után az irányadó kamatok emelését, úgy, hogy közben az infláció éves szinten mindössze 0,2 százalékon áll. Az amerikai GDP éves szinten a várakozások szerint idén és jövőre 2,5 százalékkal nőhet a Bloomberg által összegyűjtött elemzői előrejelzések átlaga szerint - ez nagyjából a 2014-es mértéknek felel meg.

A kamatemelés elhalasztása olyan döntés lehet, amelyet gyorsan lehet korrigálni egy azonnali kamatemeléssel, míg egy rosszkor meglépett kamatemelés hatásait sokkal nehezebb kezelni - mondta Summers.

Nouriel Roubini hasonló véleményen van. Tételezzünk fel, hogy a Fed túl óvatos, s lassan kezdi meg a szigorítást, a gazdaság a vártnál jobban gyorsul és az infláció is lendületet kap. Ebben az esetben még mindig gyorsíthat az emelések ütemén a Fed. Az igazi dilemmát az jelenti, hogy míg a munkaerőpiacról érkező jelzések azt mondják, ideje emelni, az inflációnak viszont egyelőre nincs jele a gazdaságban - mondta.