Kapitális baklövés készül, ezt nehéz lesz korrigálni

A Fed döntéshozói olyan hibát követhetnek el holnap egy kamatemeléssel, amelyet nehéz lesz korrigálni - állítja a Dr. Végzetnek is becézett Nouriel Roubini és Lawrence Summers volt amerikai pénzügyminiszter.
Napi.hu, 2015. december 15. kedd, 15:15
Fotó: Napi.hu

A szerdai, talán idő előtti Fed kamatemelés veszélyeire figyelmeztet a Dr. Végzetnek is hívott Nouriel Roubini közgazdász és Lawrence Summers volt amerikai pénzügyminiszter. A Bloombergnek adott nyilatkozatában Summers kifejtette, hogy szerinte még mindig komoly kételyek vannak az amerikai gazdaság növekedési kilátásait illetően, a célul kitűzött 2 százalékos inflációs cél elérhetőségét tekintve és a pénzügyi piacok stabilitásával kapcsolatban. Egy olyan világban, ahol mindenki elkövet hibákat, jobb könnyen korrigálható hibás döntéseket hozni, mint a nehezebben kijavíthatóakat - tette hozzá.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az általános piaci várakozások szerint szerdán megkezdheti hosszú idő után az irányadó kamatok emelését, úgy, hogy közben az infláció éves szinten mindössze 0,2 százalékon áll. Az amerikai GDP éves szinten a várakozások szerint idén és jövőre 2,5 százalékkal nőhet a Bloomberg által összegyűjtött elemzői előrejelzések átlaga szerint - ez nagyjából a 2014-es mértéknek felel meg.

A kamatemelés elhalasztása olyan döntés lehet, amelyet gyorsan lehet korrigálni egy azonnali kamatemeléssel, míg egy rosszkor meglépett kamatemelés hatásait sokkal nehezebb kezelni - mondta Summers.

Nouriel Roubini hasonló véleményen van. Tételezzünk fel, hogy a Fed túl óvatos, s lassan kezdi meg a szigorítást, a gazdaság a vártnál jobban gyorsul és az infláció is lendületet kap. Ebben az esetben még mindig gyorsíthat az emelések ütemén a Fed. Az igazi dilemmát az jelenti, hogy míg a munkaerőpiacról érkező jelzések azt mondják, ideje emelni, az inflációnak viszont egyelőre nincs jele a gazdaságban - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2015.12.15 18:05

"Az amerikai GDP éves szinten a várakozások szerint idén és jövőre 2,5 százalékkal nőhet a Bloomberg által összegyűjtött elemzői előrejelzések átlaga szerint - ez nagyjából a 2014-es mértéknek felel meg."

Itt azért pontosítani kellene... Ezek az előrejelzések számoltak-e a FED kamatemelésével, és milyen mértékű kamatemeléssel számoltak? Számoltak-e további emelésekkel és milyen mértékűekkel 2016-ban? Figyelembe vették-e a kamatemelés közvetlen és közvetett hatását az USA gazdaságára? Figyelembe vették-e a dollár potenciális további erősödésének hatását?

Ha figyelembe vesszük, hogy ha lesz kamatemelés, hosszabb távon akár a várakozásokkal ellentétben gyengülhet az amerikai deviza (volt erről még itt a napin is egy értekezés), akkor mit jósolunk?

Sok a világban a tiszteletre méltó okos ember, és őszinte tiszteletem azé, aki ma ki mer állni a világ elé, és jósolni mer, különösen az amerikai GDP jövő évi alakulását illetően.

@Paszkal_a_kisiparos: "Az Egyesült Államok mindeddig annak köszönhetően tudta fenntartani hegemón helyzetét a globális gazdaságban, hogy a dollárt korlátlanul nyomtatja, és a globális olajpiacon az olaj árát dollárban állapították meg, miközben a különböző valuták közti átváltás a dollár közbeiktatásával zajlott. "

Nofene... Részben egyetértek... látod, nem csak hülyeségeket tudsz te beszélni... :-)) Kiegészítés: meg úgy tudta fenntartani, hogy az USA a világ legnagyobb gazdasága és EGYETLEN szuperhatalma, és sokmindent ki tud erőszakolni, amit mások még szövetségben sem.

"Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök javasolta, hogy a Sanghaj Együttműködési Szervezet összes tagja hagyjon fel a dollár használatával, és az amerikai dollárt végleg száműzzék a valutaváltás folyamatából."

Azért ez nem ilyen egyszerű, ezt a ruszki haverjaid is tudják, hangzatos, nagy dumának jó, ez ugye jellemző a ruszkikra... mármint a handabandázás...

A folyamatot el lehet indítani, de a dollárt mint első számú valutát, mint menedékvalutát visszaszorítani, az hosszú évtizedekig tart(ana, ha elkezdődne).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paszkal_a_kisiparos, 2015.12.15 17:23

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök javasolta, hogy a Sanghaj Együttműködési Szervezet összes tagja hagyjon fel a dollár használatával, és az amerikai dollárt végleg száműzzék a valutaváltás folyamatából.


Az Egyesült Államok mindeddig annak köszönhetően tudta fenntartani hegemón helyzetét a globális gazdaságban, hogy a dollárt korlátlanul nyomtatja, és a globális olajpiacon az olaj árát dollárban állapították meg, miközben a különböző valuták közti átváltás a dollár közbeiktatásával zajlott.

Ennek köszönhetően az Egyesült Államok adóssága az amerikai GDP hétszeresére nőtt, ezzel mesterségesen fenntartanak egy buborékot, ami az amerikai fizetőeszköz elsődleges voltát és az amerikai hegemónia fenntartását hivatott biztosítani.

Ez az egypólusú világrend azonban megszűnik létezni, ahogy más hatalmi pólusok megkezdik a dollár használatának kiiktatását.


http://www.hidfo.ru/2015/12/medvegyev-a-petrodollar-korszaka-veget-ert/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html