A lengyel parlament második világháborús kártérítéssel foglalkozó bizottsága szerint 2017-es értéken számolva Lengyelországnak 542 milliárd dollár kártérítés jár Németországtól a második világháborús pusztításért - jelentette be Arkadiusz Mularczyk, a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) képviselője, a bizottság elnöke az onet.pl portál tudósítása szerint.

Mularczyk elmondása szerint egy 1990-ből származó szakértői becslésből indultak ki, amely szerint a második világháború alatt a hitleri németek által közvetlenül Lengyelországban összességében 13 millió 315 ezer személy szenvedett kárt. Akkor ezek a személyek a jelentés szerint összességében 284 milliárd dollárt követelhettek volna a német államtól. Ez az összeg az inflációval és a hozamaival korrigálva 2017-re 543 milliárd dollárra nőtt.

Elévült vagy nem évült el

A PiS képviselője szerint a kártérítés akkor is jár a lengyel állampolgároknak, ha többségük már nem él. Akik a háború után életben maradtak, azok többsége nem kapott se márkát, se zlotyt egyik német kormánytól sem. Hangsúlyozta, hogy az egyéni követelések nem szerepelnek az általános háborús jóvátételnek nevezett kártérítésben, amely a lengyel államot illeti a német államtól.

A kormánypárt kezdeményezésére 2017 szeptemberében hozták létre a háborús kártérítési bizottságot. A kormánypárt álláspontja szerint a lengyel államnak jár ez az összeg a Német Szövetségi Köztársaságtól, ez a követelés nem évül el. A német parlament, a Bundestag szakértői csoportja szerint ugyanakkor ez az igény megalapozatlan, egyebek mellett azért, már évtizedekkel ezelőtt már fizettek kártérítést és az akkori lengyel parlament lemondott a további követelésekről.

A fotó forrása: Pixabay