Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin orosz államfőnek aligha van más lehetősége, mint hogy visszavonuljon Délkelet-Ukrajnából, azaz visszavonja a oroszbarát ukrán lázadók hathatós támogatását. Csak így tudja megállítani azt a pénzügyi összeomlást, amely lassan kikerül az orosz vezetés ellenőrzése alól, ugyanis ezzel érheti el, hogy az EU és az USA visszavonja Oroszország elleni szankcióit - vélik a MarketWatchnak nyilatkozó amerikai elemzők.

A nyugati "blokád", az olajexportnak kiszolgáltatott gazdaságot kiütő olajárzuhanás és a piaci kontroll helyett az uram-bátyám kapcsolatokra épülő orosz kapitalizmus elegye tökéletes méreggé állt össze az orosz pénzügyi piacokon. A moszkvai jegybank kétségbeesett lépéssel, az alapkamat 10,5-ről 17 százalékra emelésével próbálta megfékezni a rubel értékvesztését, ám hiába. Az orosz állam csődjével végződő 1998-as valutaválságra emlékeztető helyzet alakult ki.

Akkor

Akkor augusztusban omlottak össze a pénzpiacok, miután Moszkva leértékelte a rubelt. A kormány nem tudta törleszteni a hazai államadósságot és bejelentette, hogy felfüggeszti a külföldi hitelezők kezében lévő hitelek visszafizetését. A Long Term Capital Management hedge funck kifejezetten az orosz válság miatt dőlt be - a romokat a Fed segítségével, 3,6 milliárd dollár veszteség árán tudták csak eltakarítani az alapot hitelező bankok.

A kérdés ma is az, hogy csődbe megy-e az orosz állam, illetve hogy ez milyen tovagyűrűző hatással lehet a világ más részeire. Ha bekövetkezik a legrosszabb, akkor az orosz államot finanszírozó európai és észak-amerikai bankoknak 670 milliárd dollár értékű behajthatatlanná vált hitelük ellen kellene tartalékot képezniük. Eközben a befektetők valószínűleg nem tennék különbséget Oroszország és a többi feltörekvő ország között - mindet büntetnék.

Jó hír, hogy jelenleg a feltörekvő országok jegybankjainak jóval nagyobb devizatartalékaik vannak valutáik védelmére, mint 1998-ban - emlékeztet Kit Juckes, a Société Generale elemzője. Emellett a befektetők vélhetően nem mondanának le arról a nagyobb hozamról, amelyet a világ nagy jegybankjainak monetáris enyhítései, alacsony alapkamata miatt a feltörekvő piacok ígérnek a fejlettekkel szemben.

Most

Mit tud csinálni Putyin a jelenlegi helyzetben? - teszi fel a kérdést a MarketWatch. A gazdaságot nem tudja semmi perc alatt átalakítani. Az olajárakra nincs hatása. Sarokba szorult, a mélyülő válság egyetlen elemére tud hatást gyakorolni: az Oroszország elleni nyugati szankciókra. Ezeket úgy oldathatja fel, hogy megszünteti az oroszbarát ukrán szeparatista milíciák támogatását - állítja Anders Aslund, a Peterson Institute nonprofit gazdaságkutató intézet vezető munkatársa. (Ezek a csoportok ezzel légüres térbe kerülnének, ami megpecsételheti sorsukat.)

Egyetért ezzel az állásponttal Andy Kuchins, a Center for Strategic and International Studies tekintélyes amerikai közpolitikai kutatóintézet vezető elemzője. Az orosz elnök egyetlen racionális választ adhat a pénzügyi összeomlásra: megtalálja a módját annak, hogy arcvesztés nélkül kihátráljon Délkelet-Ukrajnából.

Elvileg persze az is lehet, hogy éppen ellenkezően reagál, agresszíven növeli Oroszország ukrajnai beavatkozását vagy esetleg még más frontot is talál, ahol támadhat. Az első lehetőség mindjárt a tőkemozgások korlátozása. Aslund szerint azonban ez semmit sem használna. Az orosz pénzemberek ugyanis okosabbak annál, mint hogy ezzel a módszerrel meg lehetne kötni a kezüket - mondja.

Mézesmadzag és korbács

John Kerry amerikai külügyminiszter a hét elején újságírók előtt azt mondta, hogy ha az oroszok visszalépnek az ukrán "fronton", akkor gyorsan meg lehet szüntetni az szankciókat. Úgy látják, hogy az elmúlt napokban tettek néhány "konstruktív lépést" - tette hozzá.

Ez volt a mézesmadzag. A korbács szerepét egy új törvény tölti be, amelyet szintén a hét elején írt alá Barack Obama amerikai elnök. Ez a jogszabály lehetőséget nyújt arra, hogy az USA újabb kemény intézkedéseket fogadjon el Oroszországgal szemben. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője úgy jellemezte a törvényt, hogy az "rugalmasságot" kölcsönöz az elnöki döntéshozatalnak ezen a téren. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy nem kötelezi Obamát újabb Moszkva elleni szankciók kezdeményezésére.