Kapitulálniuk kell az oroszoknak

Sarokba szorult az orosz vezetés - vélik amerikai elemzők, akik szerint Moszkva kénytelen lesz visszavonulni az elmúlt egy évben megszerzett pozícióból. Oroszország csak így kapaszkodhat ki a méretes veremből, ahova esett.
Napi.hu, 2014. december 18. csütörtök, 18:08
Fotó: Reuters

Vlagyimir Putyin orosz államfőnek aligha van más lehetősége, mint hogy visszavonuljon Délkelet-Ukrajnából, azaz visszavonja a oroszbarát ukrán lázadók hathatós támogatását. Csak így tudja megállítani azt a pénzügyi összeomlást, amely lassan kikerül az orosz vezetés ellenőrzése alól, ugyanis ezzel érheti el, hogy az EU és az USA visszavonja Oroszország elleni szankcióit - vélik a MarketWatchnak nyilatkozó amerikai elemzők.

A nyugati "blokád", az olajexportnak kiszolgáltatott gazdaságot kiütő olajárzuhanás és a piaci kontroll helyett az uram-bátyám kapcsolatokra épülő orosz kapitalizmus elegye tökéletes méreggé állt össze az orosz pénzügyi piacokon. A moszkvai jegybank kétségbeesett lépéssel, az alapkamat 10,5-ről 17 százalékra emelésével próbálta megfékezni a rubel értékvesztését, ám hiába. Az orosz állam csődjével végződő 1998-as valutaválságra emlékeztető helyzet alakult ki.

Akkor

Akkor augusztusban omlottak össze a pénzpiacok, miután Moszkva leértékelte a rubelt. A kormány nem tudta törleszteni a hazai államadósságot és bejelentette, hogy felfüggeszti a külföldi hitelezők kezében lévő hitelek visszafizetését. A Long Term Capital Management hedge funck kifejezetten az orosz válság miatt dőlt be - a romokat a Fed segítségével, 3,6 milliárd dollár veszteség árán tudták csak eltakarítani az alapot hitelező bankok.

A kérdés ma is az, hogy csődbe megy-e az orosz állam, illetve hogy ez milyen tovagyűrűző hatással lehet a világ más részeire. Ha bekövetkezik a legrosszabb, akkor az orosz államot finanszírozó európai és észak-amerikai bankoknak 670 milliárd dollár értékű behajthatatlanná vált hitelük ellen kellene tartalékot képezniük. Eközben a befektetők valószínűleg nem tennék különbséget Oroszország és a többi feltörekvő ország között - mindet büntetnék.

Jó hír, hogy jelenleg a feltörekvő országok jegybankjainak jóval nagyobb devizatartalékaik vannak valutáik védelmére, mint 1998-ban - emlékeztet Kit Juckes, a Société Generale elemzője. Emellett a befektetők vélhetően nem mondanának le arról a nagyobb hozamról, amelyet a világ nagy jegybankjainak monetáris enyhítései, alacsony alapkamata miatt a feltörekvő piacok ígérnek a fejlettekkel szemben.

Most

Nem lesz tőkekorlátozás?
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök értelmetlennek és hasztalannak tartaná, ha "szigorú korlátozásokat" vezetnének be a valutapiacon a rubel árfolyamának zuhanása miatt - jelentette az MTI. A kormányfő rendkívüli tanácskozáson egyeztetett a teendőkről az exportra is termelő nagy orosz energetikai és nehézipari cégek vezetővel, illetve a központi bank elnökével. Az orosz jegybank jelezte, hogy egyelőre nem találtak bizonyítékot pénzpiaci manipulációkra, a valutaárfolyamok befolyásolására, illetve az értékpapírokkal történő visszaélésre. Vlagyimir Csisztyuhon alelnök azt mondta, hogy nem merült fel a devizakereskedelem leállítása

Mit tud csinálni Putyin a jelenlegi helyzetben? - teszi fel a kérdést a MarketWatch. A gazdaságot nem tudja semmi perc alatt átalakítani. Az olajárakra nincs hatása. Sarokba szorult, a mélyülő válság egyetlen elemére tud hatást gyakorolni: az Oroszország elleni nyugati szankciókra. Ezeket úgy oldathatja fel, hogy megszünteti az oroszbarát ukrán szeparatista milíciák támogatását - állítja Anders Aslund, a Peterson Institute nonprofit gazdaságkutató intézet vezető munkatársa. (Ezek a csoportok ezzel légüres térbe kerülnének, ami megpecsételheti sorsukat.)

Egyetért ezzel az állásponttal Andy Kuchins, a Center for Strategic and International Studies tekintélyes amerikai közpolitikai kutatóintézet vezető elemzője. Az orosz elnök egyetlen racionális választ adhat a pénzügyi összeomlásra: megtalálja a módját annak, hogy arcvesztés nélkül kihátráljon Délkelet-Ukrajnából.

Elvileg persze az is lehet, hogy éppen ellenkezően reagál, agresszíven növeli Oroszország ukrajnai beavatkozását vagy esetleg még más frontot is talál, ahol támadhat. Az első lehetőség mindjárt a tőkemozgások korlátozása. Aslund szerint azonban ez semmit sem használna. Az orosz pénzemberek ugyanis okosabbak annál, mint hogy ezzel a módszerrel meg lehetne kötni a kezüket - mondja.

Mézesmadzag és korbács

John Kerry amerikai külügyminiszter a hét elején újságírók előtt azt mondta, hogy ha az oroszok visszalépnek az ukrán "fronton", akkor gyorsan meg lehet szüntetni az szankciókat. Úgy látják, hogy az elmúlt napokban tettek néhány "konstruktív lépést" - tette hozzá.

Ez volt a mézesmadzag. A korbács szerepét egy új törvény tölti be, amelyet szintén a hét elején írt alá Barack Obama amerikai elnök. Ez a jogszabály lehetőséget nyújt arra, hogy az USA újabb kemény intézkedéseket fogadjon el Oroszországgal szemben. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője úgy jellemezte a törvényt, hogy az "rugalmasságot" kölcsönöz az elnöki döntéshozatalnak ezen a téren. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy nem kötelezi Obamát újabb Moszkva elleni szankciók kezdeményezésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Trambulin, 2014.12.19 20:04

@Fricibacsi2: Na! Legalább lesz egy kis vidámság ott az otthonban/intézetben!:)

Hajrá kovács néni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2014.12.19 19:38

Azt látni kell, hogy a sSzovjetuniót nem Orbán bontotta le, hanem a liberáldemokrata USA, az EU gyenge Putyinnal szemben, viszont ketten együtt tovább tudják bontani Oroszországot, Kína pláne, ugyhogy nem értem az ugra bugrát, illetve, ha Orbánra nézek, értem, caesaromania beteges váltoZATA
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2014.12.19 13:51

@halacska39: milyen tuntetesekrol beszel? A belgiumiakrol? Mondana egy par peldat nekunk, tajekozatlanoknak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.12.19 12:58

@laatoo: Valóban 16,8 billió, de a tizedes vessző hiányát gondolom magán kívül mások is észrevették, és sikeresen kitették "magukban". Köszönöm a korrekciót.
Elnézést, ha megzavartam azzal a két számmal... :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2014.12.19 12:40

@ZalanIvan: fiam te teljesen hüly_e vagy ha két számmal akarsz bemutatni egy gazdaságot. Ráadásul még a számokat sem ismered, mert az 16,8 az a 168. Az a lényeg h. belebüfögd a marhaságod az éterbe. Rajtad figyelhető meg az elsorvadó oktatás mély színvonala.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html