A román államkincstár a még 2008-ban piacra dobott, 2018. júniusi lejáratú eurókötvényeket felfrissítette fel, az immár 6 éves lejáratú papírokból legkevesebb 500 millió eurós bevételt remélnek.

Az államkincstár az elmúlt időszakban három alkalommal kísérelt meg kötvényt értékesíteni a helyi piacon, a bankok azonban olyan magas hozamot akartak elérni, amelyet a pénzügyminisztérium nem fogadott el.

A legutóbbi augusztus aukción a hozam 7 százalék közelében mozgott, a tervezett 2,5 milliárd lej értékű állampapírból mindössze 1,4 milliárd értékben sikerült a kincstárnak értékesíteni.

A román államadósság az első fél évben 9 milliárd lejjel (egy euró 4,5 lej) nőtt 2011 decemberéhez képest, a növekedés dinamikája azonban jelentősen visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Helyi szakértők szerint az év végére az adósságállomány csak abban az esetben maradhat a GDP 40 százaléka alatt, ha a kormány kézben tartja a költségvetési hiányt, és a gazdasági növekedés számottevő lesz. A kormány hivatalos prognózisa 2,2 százalékos GDP arányos deficitet vár idén, a gazdasági növekedés 1,2 százalékos lesz. A pénzintézetek többsége azonban túlzottan optimistának tartják Bukarest prognózisát, a szakértők többsége alig 0,5 százalékos növekedést és 2,5-2,8 százalékos hiányt valószínűsítenek.