Kaptak egy pofont a szlovákok

Visszatért a szlovák gazdaság egyik már-már elfeledett ellensége: az infláció. A pénzromlás ütem fél év alatt kétszeresére nőtt.
Barabás Júlia, 2017. augusztus 19. szombat, 07:21
Fotó: MTI/EPA

Szlovákiában megállíthatatlanul nőnek az árak - sopánkodik az Új Szó. Míg az elmúlt években folyamatos áresésről adhattunk számot, a drágulás az egy évvel korábbihoz képest idén januárban elérte a 0,7 százalékot, júliusban pedig négy éve nem látott, 1,4 százalékos inflációt mért a pozsonyi statisztikai hivatal.

Lubomír Korsnák, az UniCredit Bank elemzője szerint a drágulás logikus következménye annak, hogy Szlovákiában - a csökkenő munkanélküliségnek és a bérek növekedésének köszönhetően - a lakosság egyre többet költ az üzletekben, a kereskedők pedig a növekvő kereslet miatt bátrabban emelik az árakat.

Az élelmiszerek ára az elmúlt hónapban 4,1 százalékkal volt magasabban az egy évvel korábbihoz képest. A közlekedés költsége három százalékkal nőtt és csaknem ugyanennyivel kell többet fizetni az egészségügyben. Több mint két százalékkal drágultak az éttermi szolgáltatások és az alkohol.

Az infláció az év hátralevő részében is 1,5 százalék körül mozoghat majd Szlovákiában - vélik szakértők.

HOZZÁSZÓLÁSOK