Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vesztegzár az északnyugati Lombardia tartományban a Lodi város térségében található tíz önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo' Euganeo területét. Az utóbbi másfél napban ebben a két övezetben óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma - írta az MTI tudósítója.

Teljes leállás jön

A miniszterelnök megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rendőrség és a katonaság végzi a lezárásokat.
Az intézkedés Venetóban 3500 embert érint, míg Lombardiában csaknem 47 ezret. Az érintett térségekben felfüggesztik a termelési tevékenységet, zárva lesznek a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok.

Giuseppe Conte azt mondta, hogy az egyik térségből megpróbált távozni egy gyerekes család, hogy Olaszország más részébe jusson el, azonban visszavitték eredeti lakhelyére. A karanténra óvintézkedésként van szükség, mivel máskülönben nem tudják megfigyelés alatt tartani a fertőzést, és "ellenőrizhetetlenné válik" a helyzet.

Életbe lépett a több mint ötvenezer embert érintő vesztegzár

Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni. Az egyelőre kéthetes vesztegzár bevezetéséhez a római kormány nemzetbiztonsági készültséget rendelt el az adott területeken: ezzel tudta elérni az itt élők mozgásának korlátozását. Hasonló intézkedést eddig csak terrorista veszély esetén rendeltek el Olaszországban - jelentette az MTI tudósítója vasárnap délelőtt.

Sürgős intézkedésekre van szükség

A miniszterelnök a polgári védelem képviselőivel, az egészségügyi hatóságokkal és az érintett tartományok kormányzóival tartott többórás kormányülés utáni sajtótájékoztatón jelentette be a "sürgős és rendkívüli" intézkedéseket "a fertőzés megfékezésére".

Giuseppe Conte az érintett térségekben élők együttműködését és türelmét kérte a lappangási időszak végéig. A római kabinet anyagi kártérítést is biztosít a termeléskiesésért és egyéb gazdasági károkért. A további intézkedések között szerepel az iskolai kirándulások országos felfüggesztése és a sportesemények elhalasztása. Ezek részleteiről az illetékes tárcavezetők döntenek.

Ketten meghaltak

A polgári védelem legfrissebb adatai szerint 76-ra emelkedett a fertőzöttek száma Olaszországban, és 2 idős ember meghalt. Lombardiában 54-en, Venetóban 17-en betegedtek meg. Emilia-Romagnában és Lazio tartományban 2-2, Piemontéban 1 ember kapta el a koronavírust. A 2 laziói fertőzött kínai, ők turisták voltak az országban. Ez az a házaspár, amelyet elsőként még február elején vittek kórházba Rómában.

Arra a kérdésre, hogy miért ugrott meg hirtelen a betegek száma Olaszországban, Giuseppe Conte úgy válaszolt, hogy ez a "szigorú és hatékony" olaszországi egészségügyi ellenőrzéseknek az eredménye. A miniszterelnök szerint egyedül az olasz egészségügyi hatóságok tesztelik tüzetesen a fertőzésgyanús eseteket, így több beteget tudtak azonosítani - írta az MTI.

Olaszországban van a legtöbb beteg Európában

Olaszország január 31-én elsőként függesztette fel a közvetlen légi járatokat Kínába, és országos vészhelyzetet rendelt el. Ennek ellenére jelenleg Olaszországban a legmagasabb a fertőzöttek száma Európában.

Lombardiában a betegség tünetei elsőként egy 38 éves olasz férfin jelentkeztek, aki egy Kínából visszatért kínai kollégájával találkozott. Az olasz férfi tucatnyi más embert fertőzött meg. A kínai férfiről azonban kiderült, hogy nem beteg, Kínában élő családjában viszont vannak fertőzöttek. A venetói gócpont "okozóját" még nem sikerült azonosítani.

A többi olasz tartomány önálló intézkedéseket rendelt el: Friuli-Venezia Giuliában például egészségügyi szükséghelyzetet vezettek be, Emilia-Romagna egyes városaiban pedig hétfőtől zárva tartanak az iskolák.