Elárverezik Karel Gott Mona Lisáját

A prágai Kold Art Gallery elárverezi a Karel Gott táncdalénekes ikon Mona Lisa festményét. A szerdán elhunyt cseh sztár amatőr festő volt, ezt a művét az eredeti Mona Lisa ihlette. A kép várhatóan több millió forintnak megfelelő koronát fog hozni az árverőháznak.
Barabás Júlia, 2019. október 3. csütörtök, 14:12
Fotó: Kodl Art Galery / Radio.cz

Miközben javában jönnek külföldről és Csehországból is a szerdán elhunyt Karel Gott táncdalénekes sztár iránti tiszteletnyilvánítások, a prágai Kodl Art Gallery bejelentette, hogy aukcióra bocsátja az énekes legenda Mona Lisáját - adta hírül a Radio Praha. Gott amatőr festő volt, ez az alkotása, amely Leonardo da Vinci Mona Lisájának továbbgondolt másolata, 2001-ben készült. Az árverést decemberre tervezik, Gott halála miatt óriási érdeklődésre számítanak a gyűjtők részéről.

Karel Gott gyerekkora óta fest, eredetileg képzőművésznek készült, ám miután nem vették fel a prágai művészeti akadémiára másik szenvedélyét, az éneklést választotta hivatásául. A festés megmaradt hobbinak, és mivel nem szorult rá, hogy képeivel pénzt keressen, csupán örömforrás volt a számára. Alkotásait vagy megtartotta magának, vagy elajándékozta barátainak. Csak néhány képe került piacra, amelyeket elkapkodtak rajongói. Várakozások szerint Mona Lisájának 350 ezer korona (4,25 millió forint) körül alakul majd a leütési ára.

HOZZÁSZÓLÁSOK