Az IMF, az EU és a Világbank közös küldöttsége kedden érkezett Bukarestbe, hogy hatodik alkalommal is felmérje, hogyan teljesítette a román kormány a hitelszerződésben vállalat feltételeket. A román kormány kemény tárgyalásokra készülhet, mert noha a 2011-ben kötött szerződés a jövő év elején kifut, Bukarestnek bizonyítania kell elkötelezettségét, ha újabb, két évre szóló megállapodást akar.

A helyzet egyáltalán nem rózsás: Victor Ponta kinevezése óta a politikai leszámolásokkal és az államfő menesztésével volt elfoglalva, az IMF-nek címzett szándéknyilatkozat 56 vállalásából gyakorlatilag egyet sem sikerült száz százalékban telesíteni. A legsúlyosabb elmaradások az állami vállalatok átszervezése terén tapasztalhatóak, a tervezett privatizációk és átszervezések megrekedtek és a korábban politikai alapon kinevezett menedzsment is a helyén maradt.

Jó pont lehet ugyanakkor, a hiánycélt egyelőre sikerült tartani. Június végén a költségvetési deficit 6,789 milliárd lejre (egy euró 4,55 lej) azaz a GDP 1,12 százalékára emelkedett, ami belefér a hitelegyezményben vállalat 7 milliárd lejes céltartományba. Valószínűsíthető, hogy az állami béralap sem lépi túl idén a GDP 6,7 százalékát, és még a beígért közalkalmazotti 8 százalékos fizetésemelésre is van keret, miután a jövő évi bérköltségek a GDP 7,1 százalékáig nőhetnek.

Pontáéknak azonban el kell fogadtatni a nemzetközi hitelezőkkel a jövő évi költségvetés tervezetét is, ami tartalmazza például az alapvető élelmiszerek áfájának 24-ről 9 százalékra való csökkentését. Az IMF ugyanakkor várhatóan ragaszkodni fog az energia árak mielőbbi liberalizálásához, az alkohol jövedéki adójának emeléséhez és az ingatlanadó módosításához.

Az elmúlt időszakban zajlott belpolitikai háború romjait nem lesz könnyű eltakarni a delegáció szeme elől, a referendum sikertelensége miatt előreláthatóan fokozódó politikai feszültségek és a megrendült befektető bizalom a választásokig várhatóan tovább gyengítik majd a lej árfolyamát aminek súlyos következményei lehetnek az inflációra és a gazdasági növekedési tervekre.