Kártérítés kérhető a hitelminősítőktől

A hitelminősítő intézmények csak adott időpontokban adhatnak ki értékelést, a befektetési intézmények pedig bírósághoz fordulhatnak kártérítésért - döntött az Európai Parlament.
NAPI, 2013. január 16. szerda, 15:46
Fotó: Napi.hu

Új szabályok vonatkoznak a hitelminősítések kibocsátására az Európai Parlament (EP) szerdai döntése értelmében. A hitelminősítő intézmények ezentúl csak adott időpontokban adhatnak ki értékelést, a befektetési intézmények pedig bírósághoz fordulhatnak kártérítésért. Emellett a hitelminősítőknek csak korlátozott részesedésük lehet az általuk minősített vállalatokban - közölte az EP magyar tájékoztatási irodája.

A képviselők döntése szerint a hitelminősítőknek ezentúl be kell mutatniuk az értékelésüket alátámasztó tényezőket. Az egyes országok államadóságára vonatkozó értékelésekkel nem törekedhetnek az ország gazdaságpolitikájának befolyásolására. A magánkézen lévő hitelintézeteknek és befektetési vállalatoknak pedig saját belső kockázatértékelést kell elvégezniük. Az elfogadott szabályokról megegyezés született a Parlament és a Tanács között.

"Fontos lépést tettünk előre, hiszen a viták során sem sikkadt el az az alapvető cél, hogy a vállalatok saját kockázatértékelést végezzenek el. Ezek az értékelések a hitelminősítők eredményeinek értelmes, egyenrangú és megbízható alternatíváját jelentik majd" - mondta Leonardo Domenici (szocialista, olasz) képviselő.

Államadóság-besorolás adott napokon

Államadóság-besorolást a hitelminősítők ezentúl évente legalább kétszer, de legfeljebb háromszor bocsáthatnak ki az előző év végén meghatározott naptár szerint. Az eredményeket az európai tőzsdezárást követően, de a piacok nyitása előtt legalább egy órával kell nyilvánosságra hozni.

A hitelminősítők jogi felelőssége

Az új szabályok alapján a befektetők vagy részvénykibocsátók kártérítést követelhetnek a hibás vagy érdekeltségeik értékét negatívan befolyásoló besorolás miatt, ha az az új szabályok megszegésével született. Ez az helyzet például összeférhetetlenség esetén, vagy ha nem az előre meghatározott időpontban hozzák nyilvánosságra a minősítést.

Túlzott bizalom a hitelminősítések iránt

A képviselők saját hitelkockázat-értékelések kibocsátására sarkallják a hitelintézeteket és a befektetési vállalatokat annak érdekében, hogy a piacok többé ne kizárólag a monopolhelyzetben lévő hitelminősítők véleményére hagyatkozhassanak.

2020-ra nem maradhat olyan EU-s jogszabály, amely közvetlenül külső hitelminősítésre hivatkozik. A befektetési vállalatok pedig 2020 után nem kötelezhetőek értékpapírjaik automatikus eladására egy esetleges leminősítés után.

Korlátozott részesedés

Hitelminősítő nem minősíthet olyan vállalatot, amelybe legalább 10 százalékos tulajdonnal rendelkező részvényese vagy tagja már befektetett. Az új szabályok az egynél több hitelminősítőben fennálló, öt százalékosnál magasabb részesedést is tiltják, kivéve azt az esetet, ha a hitelminősítők azonos tulajdonosi érdekeltségbe tartoznak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2013.01.17 10:29

A hitelminősítők eddig is felelősséggel tartoztak (volna), ha valaki számon kérte volna.
Ausztrália számonkért:
Ausztráliában 13 helyhatóság perelte be a Standard & Poors hitelminősítőt, miután vásárolt az ABN AMRO holland befektetési bank által kibocsátott Rembrandt alapból 2006-ban.

Ez a pénzügyi termék az S&P-től AAA minősítést kapott, a helyhatóságokat viszont 2010-ben 16,5 millió dollár (12,9 millió euró) kár érte az alap elértéktelenedése miatt. A minősítés "félrevezető és megtévesztő" volt a bíróság indoklása szerint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MongolZ, 2013.01.17 09:56

MI? A befektetési intézmények? És mi lesz a legnagyobb áldozatokkal, azaz az egyszerű lakosokkal?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.01.16 20:07

Helyes. Sokkal elöbb meg kellett volna lépni.
Az unió állítson fel saját hitelminősítő intézményt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html