Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új szabályok vonatkoznak a hitelminősítések kibocsátására az Európai Parlament (EP) szerdai döntése értelmében. A hitelminősítő intézmények ezentúl csak adott időpontokban adhatnak ki értékelést, a befektetési intézmények pedig bírósághoz fordulhatnak kártérítésért. Emellett a hitelminősítőknek csak korlátozott részesedésük lehet az általuk minősített vállalatokban - közölte az EP magyar tájékoztatási irodája.

A képviselők döntése szerint a hitelminősítőknek ezentúl be kell mutatniuk az értékelésüket alátámasztó tényezőket. Az egyes országok államadóságára vonatkozó értékelésekkel nem törekedhetnek az ország gazdaságpolitikájának befolyásolására. A magánkézen lévő hitelintézeteknek és befektetési vállalatoknak pedig saját belső kockázatértékelést kell elvégezniük. Az elfogadott szabályokról megegyezés született a Parlament és a Tanács között.

"Fontos lépést tettünk előre, hiszen a viták során sem sikkadt el az az alapvető cél, hogy a vállalatok saját kockázatértékelést végezzenek el. Ezek az értékelések a hitelminősítők eredményeinek értelmes, egyenrangú és megbízható alternatíváját jelentik majd" - mondta Leonardo Domenici (szocialista, olasz) képviselő.

Államadóság-besorolás adott napokon

Államadóság-besorolást a hitelminősítők ezentúl évente legalább kétszer, de legfeljebb háromszor bocsáthatnak ki az előző év végén meghatározott naptár szerint. Az eredményeket az európai tőzsdezárást követően, de a piacok nyitása előtt legalább egy órával kell nyilvánosságra hozni.

A hitelminősítők jogi felelőssége

Az új szabályok alapján a befektetők vagy részvénykibocsátók kártérítést követelhetnek a hibás vagy érdekeltségeik értékét negatívan befolyásoló besorolás miatt, ha az az új szabályok megszegésével született. Ez az helyzet például összeférhetetlenség esetén, vagy ha nem az előre meghatározott időpontban hozzák nyilvánosságra a minősítést.

Túlzott bizalom a hitelminősítések iránt

A képviselők saját hitelkockázat-értékelések kibocsátására sarkallják a hitelintézeteket és a befektetési vállalatokat annak érdekében, hogy a piacok többé ne kizárólag a monopolhelyzetben lévő hitelminősítők véleményére hagyatkozhassanak.

2020-ra nem maradhat olyan EU-s jogszabály, amely közvetlenül külső hitelminősítésre hivatkozik. A befektetési vállalatok pedig 2020 után nem kötelezhetőek értékpapírjaik automatikus eladására egy esetleges leminősítés után.

Korlátozott részesedés

Hitelminősítő nem minősíthet olyan vállalatot, amelybe legalább 10 százalékos tulajdonnal rendelkező részvényese vagy tagja már befektetett. Az új szabályok az egynél több hitelminősítőben fennálló, öt százalékosnál magasabb részesedést is tiltják, kivéve azt az esetet, ha a hitelminősítők azonos tulajdonosi érdekeltségbe tartoznak.