Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az UNIAN azt írta az MTI szerint, hogy a döntést - amely állítólag végleges, de egyelőre még bizalmas - a hágai testület május 2-i ülésén hozta egyhangú határozattal. A bírák kimondták, hogy Oroszországot terheli a felelősség ukrán befektetők jogainak megsértéséért, amelyet 2014. március 21-től kezdve valósított meg, vagyis azóta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a Krím félsziget bekebelezéséről szóló rendeletet.

Az állítólagosan megítélt kártérítés összege 159 millió dollár. Ez lenne amúgy az az első olyan bírósági döntés, amely Oroszországot kártérítés megfizetésére kötelezi az ügyben.

A keresetet 18 ukrán vállalat, továbbá egy magánszemély nyújtotta be Oroszországgal szemben kereskedelmi és lakóingatlanjaiknak a félsziget önkényes elcsatolása utáni kisajátítása miatt. Tavaly nyáron a hágai testület megerősítette, hogy a jogvita a hatáskörébe tartozik. A meghozott ítéletben 130 millió dollárt, továbbá 20 millió dollár azóta felhalmozódott kamatot ítélt meg kompenzációként, valamint kötelezte Oroszországot a perköltségek megtérítésére is.

Az UNIAN rámutatott ugyanakkor arra, hogy Moszkva nem ismerte el a hágai testület illetékességét az ügyben, és végig ignorálta a bírósági eljárást. Ez alapján aligha remélhető, hogy Oroszország a közeljövőben önként hajlandó lesz kifizetni a megítélt összeget a felpereseknek - fűzte hozzá az ukrán hírügynökség.

Az orosz külügyminiszter-helyettes sajtószóvivője a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy a külügyminisztérium hivatalosan még nem értesült a választott bírósági döntésről. Hozzátette: amint hivatalosan is megtudnak valamit, döntenek a további lépésekről.

A fotó forrása: Max Vetrov/AFP.