A szerbiai vendégmunkások Magyarországon főként olyan munkát vállalnak, amelyhez nem kell szakképesítés, elsősorban az autóiparban - idézte a vajdasági Szabad Magyar Szó a Blic riportját.

A fizetések 500-600 euró körül mozognak, ehhez fizetett szállás jár, valamint havonta egyszer hazalátogathatnak a dolgozók. Számos ügynökség kínál munkalehetőséget Magyarországon (a magyar nyelvtudás nem kötelező), amivel sokan élnek, annak ellenére, hogy a bérek elmaradnak a nyugati vendégmunkáséitól.

Az autógyártóknál túlórázni is lehet, és aki szeretne szombaton is dolgozni, megteheti. Összességében ezer eurót haza lehet vinni három hónap után. Azok kereshetnek jobban, akiknek valamilyen szakvégzettségük van, főleg a fémiparban. Itt a fizetés meghaladja a 700 eurót is és ebben az esetben is fizetik a szállást és még az útiköltséget is.

Az egyik ügynökségben azt mondták az újságíróknak, hogy amennyiben fizikailag nehezebb munkát vállal az érdeklődő, túlórákkal megkereshet akár 750 eurót is egy hónapban.

A fotó forrása: Kisbenedek Attila/AFP